Owsianka - coś dobrego na śniadanie?

Komu owsianka nie kojarzy się z mleczną papką z przedszkola? Wielu z nas zraziło się do niej w dzieciństwie. Tymczasem można ją zrobić na kilka sposobów dodając do niej owoce i jogurt i uczynić z niej jedno ze swoich ulubionych dań na śniadanie. W dodatku pożywnych i dających dużo energii. Zobaczcie jak przygotować dobrą owsiankę.

Czego potrzebujemy?

Płatków owsianych Mogą być błyskawiczne - wówczas przygotowanie śniadania nie zajmie nam dużo czasu. Wartość energetyczna płatków to 366 kcal na 100 gramów. Taka ich ilość zawiera ponadto 13,5 g białka, 61,2 g węglowodanów, 7 g tłuszczu i 6,7 g błonnika.

Łyżki miodu Nada płatkom słodkiego smaku. Słodzenie miodem jest korzystniejsze niż cukrem, mimo, że ich kaloryczność nie różni się diametralnie (cukier 409 kcal/100 g, miód 327 kcal/100 g). Jednak cukier poza węglowodanami prostymi i energią nie dostarcza innych składników odżywczych, miód jest z kolei bogaty w aktywne biologicznie enzymy, witaminy, mikroelementy, aminokwasy.

Wlewamy do garnuszka kubek wody (albo 1,5 kubka). Dodajemy orzechy - włoskie albo nerkowca - są pożywne, przełamują smak. Włoskie zawierają magnez, wapń, cynk i żelazo. Chociaż mają w sobie aż 59 g tłuszczu, są to głównie tłuszcze wielo- i jednonienasycone. Poza tym mają aż 24 gramy białka (na 100 g produktu). Ale uwaga - są bardzo kaloryczne (618 kcal na 100 g). Orzechy nerkowca (prażone, bez soli) mają 580 kcal (na 100 g) i zawierają 16,84 g białka, 47,77 g tłuszczu, zawierają m.in. wapń, żelazo, magnez i cynk.

Do wody możemy również dodać np. pokrojone w cząstki jabłka . Jeśli obierzemy je ze skórki i ugotujemy w 100 gramach będzie miało 53 kcal. Niedużo, a doda owsiance trochę słodko-kwaśnego smaku.

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodemBłyskawiczna owsianka z owocami i miodem Fot. Marcin Klaban / PanoLab Do owsianki można dodawać różnego rodzaju owoce - świeże i suszone np. maliny czy rodzynki.

Do gotującej się wody z miodem i orzechami dosypujemy płatki (około 3,4 szklanki) i mieszamy. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gęstą papkę - można ją zostawić na trochę pod przykryciem - płatki wchłoną resztę wody.

Owsiankę wykładamy do głębokiego talerza albo do miseczki. Dodajemy miód, możemy dodać do niej rodzynki i jeść już w takiej formie, albo dodać do niej trochę jogurtu naturalnego - który ma mało kalorii, a dodaje trochę kwaśnego i mlecznego smaku. Tak przygotowana owsianka jest pożywnym i bardzo smacznym śniadaniem, które w dodatku bardzo szybko się przygotowuje.

Magda Ostrowska-Dołęgowska

Przeczytaj więcej na temat owsianki na śniadanie na fitness.sport.pl

Dołącz do nas na Facebooku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.