Hemoglobina - podstawowy transporter tlenu. Im wyższy jej poziom we krwi, tym więcej tlenu dostarczysz komórkom, a to szczególnie ważne przy bardzo długich biegach. Norma dla mężczyzn to 14,0-17,5 g/dl, dla kobiet - 12,3-15,3 g/dl. Podwyższeniu poziomu hemoglobiny sprzyja dieta zawierająca dużo żelaza (wołowina, wątróbka wieprzowa smażona, ale także kasza gryczana, soja, kakao). Pamiętaj, że długie gotowanie zmniejsza zawartość żelaza oraz że łatwiej przyswajamy żelazo z produktów zwierzęcych (20-30 proc.) niż z roślinnych (do 6 proc.).
Hipoglikemia - spadek poziomu cukru. Któż z nas po porządnym obiedzie nie ma ochoty na małą drzemkę? To dlatego, że organizm wydziela insulinę, która obniża poziom cukru we krwi. A to oznacza zmniejszenie możliwości organizmu. Normalnie sobie z tym radzimy, nawet bez poobiedniej drzemki. Ale nikt nie chciałby biec maratonu w górce insulinowej. Dlatego pamiętaj: nie wolno jeść (zwłaszcza tak wskazanych dla biegaczy posiłków węglowodanowych) między godziną przed startem a pół godziny przed startem. Wcześniej - oczywiście tak (dobre śniadanie z dużą ilością węglowodanów). Tuż przed startem - też (banan, baton węglowodanowy), bo wysiłek po starcie powstrzyma wydzielanie insuliny. Ale 60-30 minut przed startem to czas, kiedy nie powinniśmy niczego jeść.
Hopfer - Tomasz Hopfer. Dziennikarz sportowy, gwiazda TVP lat 70. (m.in. Studio 2). Zainicjował akcję "Bieg po zdrowie", namówił Polskę do biegania, rozpropagował I Maraton Pokoju (Warszawa, 1979 r.). W młodości lekkoatleta, był mistrzem Polski w sztafecie 4 razy 400 m (Spójnia Warszawa). W stanie wojennym (1981 r.) wyrzucony z telewizji, bo nie chciał prowadzić programu w mundurze. Umarł rok później na sepsę. Na starszych biegaczy do dziś mówi się "hopferowcy".