Pyszne i rozgrzewające zupy, które sprawdzą się zawsze

Czasami pogoda nas nie rozpieszcza. Po powrocie do domu z treningu potrzebujemy szybko uzupełnić energię i rozgrzać organizm. O tej porze roku świetnie sprawdzą się zupy, które są sycące, aromatyczne i dobrze przyprawione. Do zup wystarczy dodać składnik, który rozgrzewa wychłodzony organizm: imbir, czosnek, kminek, papryczkę chilli czy majeranek. Sprawdź, cztery sprawdzone przepisy.
Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni fot.: unsplash

Zupa krem z dyni

Składniki:

- 1 dynia hokkaido
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- natka pietruszki
- sól, pieprz, 2x liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, papryka ostra, papryka słodka, sok z cytryny, imbir, 2x ząbek czosnku, masło kokosowe.

Wykonanie:

Bulion: Wlej do garnka 2 litry wody. Dodaj umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszka, por, seler. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotuj na małym ogniu aż brulion nabierze smaku, a warzywa będą miękkie.

Na patelni rozgrzej masło kokosowe. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj obraną i pokrojona w kostkę dynię - bez pestek. W miarę potrzeby możesz dodać gotujący się bulion. Zdejmij dynię z ognia jak już będzie miękka.

Przełóż dynię i cebulę do pojemnika. Z bulionu wyciągnij marchew, selera i pietruszkę, dodaj do dyni. Zblenduj wszystkie warzywa na gładką masę, dodaj bulion. Zupa powinna być gładka i kremowa. Dopraw do smaku: sól, pieprz, papryka, starty imbir, zgnieciony czosnek, sok z cytryny.

Do podania: prażone pestki z dyni, grzanki lub natka pietruszki.

Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

- 1 szklana czerwonej soczewicy,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 pora,
- 1/4 selera,
- 4-5 ziemniaków,
- sól, pieprz, 2x liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, majeranek.

Wykonanie:

W pierwszej kolejności ugotuj tradycyjny bulion warzywny, może być też na bazie mięsa. Potrzebujesz do tego 2 litry wody, 1 marchew, kawałek selera, pół pora, pietruszkę oraz sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotuj bulion na małym ogniu, aż nabierze smaku, a warzywa będą miękkie. Zetrzyj na grubych oczkach dwie pozostałe marchewki i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą. Dodaj pozostałe dwa składniki do zupy i gotuj ok. 20 minut. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Zupa krem z buraków Zupa krem z buraków Fot. MARCIN URBAN

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

- 5-7 średnich buraków,
- 2 x marchewka,
- 1x pietruszka,
- kawałek selera,
- pół pora,
- 1 cebula,
- 2 zabki czosnku,
- sok z cytryny
- sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, tymianek,
- oliwa

Wykonanie:

Buraczki umyć, a następnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojona w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć i dodać sok z cytryny i bulion (przepis taki jak w poprzednich zupach). Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować na puree i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Zupa ze świeżych pomidorów Zupa ze świeżych pomidorów pixabay

Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki:

- 6 dużych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula
- 2x marchewka,
- 1x pietruszka
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
- tymianek,
- odrobinę cukru
- masło

Wykonanie:

W pierwszej kolejności ugotuj bulion. Następnie w garnku/patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Duś przez około 20 minut. Całość należy zblendować na gładką masę i przetrzeć przez drobne sito, tak żeby pozbyć się ziarenek z pomidorów. Dopraw do smaku solą, pierzem, tymiankiem, cukrem. Dodaj do pomidorów marchew z bulionu, pietruszkę, selera i wywar. Wszystko razem zblenduj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Podawaj z makaronem, grzankami lub ryżem i świeżą bazylią.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.