Składniki
nachos:
120 g mąki pszennej
120 g mąki kukurydzianej
120 ml ciepłej wody
45 ml oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.
sos guacamole:
jedno dojrzałe, miękkie awokado
sok z limonki
sól, pieprz, chilli do smaku
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, spokojnie można je zmiksować. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut. Następnie oderwij kawałek masy, rozwałkuj i pokrój na nachosy. Ułóż nachosy na blaszce i piecz przez ok. 15 minut w 160 st C.
Obierz awokado i pozbądź się pestki, miąższ rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki i dopraw przyprawami do smaku.
Składniki:
3 bataty
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka ostrej papryki.
Wykonanie:
Bataty obrać i pokroić w słupki. W misce wymieszać oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy. Następnie nasmarować dokładnie powstałą marynatą pokrojone bataty. Piec w nagrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.
Podawać z dipem. Na przykład na bazie jogurtu, ze startym ogórkiem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą, sokiem z limonki i koperkiem.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego chili
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie rozłożyć na blaszce i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca.
Składniki:
Pęczek jarmużu / jedna paczka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki soli
opcjonalnie: szczypta słodkiej papryki
Wykonanie:
Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna z liści. Jarmuż dokładnie wymieszać z chili, solą, skórką z cytryny i oliwą. Następnie ułożyć liście na blaszce i piec przez ok. 15 minut w 150 st. C. Jarmuż powinien być chrupki, w razie potrzeby dopiec.
Składniki:
1 puszka suchej ciecierzycy
1 szklanka jasnej pasty tahini
1/2 szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól
do posypania: oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka.
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek. Wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Posypać papryką i polać oliwą.
Podawać z pokrojoną w słupki marchewką oraz selerem naciowym.