Usprawnia i przyśpiesza proces trawienia dzięki grupie enzymów trawiennych znanych jako bromelaina. Działają one jako proteazy, rozkładając białka na aminokwasy. Po rozbiciu cząsteczek białka łatwiej wchłaniają się przez jelito cienkie. Może to być szczególnie pomocne dla osób z niewydolnością trzustki, czyli stanu, w którym trzustka nie może wytworzyć wystarczającej ilości enzymów trawiennych.
Bromelaina zawarta w ananasie wpływa pozytywnie na przemianę materii, rozbija cząsteczki tłuszczu i wspiera trawienie. Właściwości odchudzające są ściśle związane z zawartością bromelainy, która poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas zawiera również błonnik pokarmowy, który zwiększa poczucie sytości. Warto jednak pamiętać, że owoc bogaty jest również w cukry proste, których nadmiar może odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Ale dzięki temu może być dobrą przekąską jako uzupełnienie energii po treningu.
Anannas zawiera w swoim skałdzie wapń, żelazo i mangan, co wpływa pozytywnie na poprawę stanu kośćca. Miedź oraz witamina C uczestniczą za to w budowie kolagenu. Mangan ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm oraz jego wchłanianie się w tkankę kostną. Z kolei żelazo zapobiega łamliwości kości.
Ananasy są bogate nie tylko w składniki odżywcze, ale są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre nowotwory. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają organizmowi zwalczać stres oksydacyjny, który powstaje wskutek stresu lub intensywnego regularnego wysiłku fizycznego.
Od stuleci stanowią część tradycyjnej medycyny. Jedzenie ananasów może skrócić czas potrzebny na powrót do zdrowia po zabiegu chirurgicznym lub po intensywnym treningu. Bromelaina hamuje działanie prostaglandyn o działaniu prozapalnym, w tym zmniejszając stany zapalne w organizmie. Bromelaina przyspiesza regenerację uszkodzeń spowodowanych intensywnym wysiłkiem fizycznym przez zmniejszenie stanu zapalnego wokół uszkodzonej tkanki mięśniowej.
Ananas to przede wszystkim bardzo aromatyczny i smaczny owoc tropikalny, dostępny niemal przez cały rok. Jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. To bardzo słodka i soczysta przekąska, która schłodzona idealnie sprawdzi się w upalne dni. Ananas swoje zastosowanie znalazł również w kuchni jako dodatek do mięs czy sałatek.