Daktyle dzięki swoim właściwością odżywczym doceniane są przez wielu sportowców. Zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku.
Daktyle to idealna opcja do uzupełnienia glikogenu podczas biegów ultra oraz maratonu. Zanim jednak zdecydujesz się zabrać daktyle na trasę biegu, przetestuj tę przekąskę na treningu. Daktyle ze względu na dużą zawartość błonnika przyspieszają perystaltykę jelit, co w połączeniu z wysiłkiem może skutkować problemami żołądkowymi.
Owoc ten bogaty jest również w potas, czyli elektrolit, który warto uzupełnić zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku.
Na polskim rynku najbardziej popularne są daktyle suszone, świetnie sprawdzają się jako dodatek do jogurtu, owsianki lub wypieków.
Składniki:
1 awokado (dojrzałe, miękkie)
garść daktyli
30 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
1 łyżka karobu (można użyć kakao)
1 łyżka oleju kokosowego
wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15-20 min. Orzechy włoskie rozdrobnij w blenderze, dodaj obrane ze skórki awokado, odsączone daktyle, miód i karob. Zmiksuj wszystkie składniki. Olej kokosowy rozpuść w oddzielnym rondelku, następnie dodaj do pozostałych składników. Z powstałej masy, uformuj kuleczki. Obtocz w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki.
Składniki:
150 g daktyli
3/4 szklanki orzechów laskowych lub pół szklanki masła orzechowego
3 łyżki kakao lub karobu
1/3 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15-20 min. Orzechy podpraż na suchej patelni i zmiel w blenderze na gładką masę (dobrze sprawdza się przygotowane wcześniej masło orzechowe). Wszystko zmiksuj na gładki krem.
Składniki:
125 g masła
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1,5 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie i zblendowanych na mus (bez wody)
1 szklanka mleka (roślinne lub krowie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 duże łyżki kakao lub karobu
Wykonanie:
Masło podgrzej w rondelku z mlekiem i kakao. Daktyle zalej ciepłą wodą, po 15 minutach odlej wodę i zblenduj na mus. Zblendowane daktyle dodaj do polewy, ostudź. w razie potrzeby dodaj więcej daktyli.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do chłodnej polewy dodaj żółtka oraz mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i ponownie wymieszaj.
Piecz ok. 45 min w temp. 170 stopni.
Skałdniki:
2 szklanki suszonych daktyli (około 300g)
3/4 szklanki orzechów nerkowca (około 150g)
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki dobrego kakao bez cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15-20 min. Orzechy, wiórki kokosowe zmiksuj w blenderze. Odsącz daktyle i dodaj do bldendra, zmiksuj. Następnie dodaj masło, kakao i szczyptę soli, zblenduj na gładką masę.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem pokrój w prostokąty.