Awokado to owoc, który posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. To bardzo niezwykły owoc, bo nie zawiera zbyt dużo ilości cukrów prostych. Awokado jest również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka.
Jest również bogatym źródłem potasu, witaminy C, E i A - silnych antyoksydantów i kwasu foliowego. Skład awokado sprawia, że kaloryczność schodzi na drugi plan, a istotnym aspektem stają się właściwości zdrowotne.
Awokado musi być przede wszystkim dojrzałe, dlatego przy wyborze owocu należy sprawdzić jego miękkość. Skórka powinna lekko się uginać pod naciskiem palców, jeśli jednak jest inaczej, nie ma zmartwienia, awokado dość szybko dojrzewa. Wystarczy kilka dni w temperaturze pokojowej i jest gotowe do spożycia. Aby przyśpieszyć proces dojrzewania, połóż obok awokado banana. Pamiętaj, że awokado szybko czernieje pod wpływem światła i dostępu do tlenu, dlatego warto obrany owoc skropić cytryną.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie: Awokado umyj, przekrój na pół wydrąż miąższ łyżeczką do pojemnika. Ugnieć widelcem, następnie skrop sokiem z limonki. Dodaj starty na tarce czosnek, dopraw do smaku.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1 pomarańczy
- szpinak
Wykonanie: Awokado umyj, przekrój na pół wydrąż miąższ łyżeczką do pojemnika. Zblęduj z pozostałymi składnikami.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1 pomarańcza
- puszka ciecierzycy
- roszponka
- jogurt naturalny (3 łyżki)
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Wykonanie: Awokado umyj, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ciecierzycę odcedź od zalewy, pomarańczę obierz ze skóry i pokrój w nieregularne kawałki. Połącz wszystkie składniki z roszpunką i skrop sokiem z limonki. Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- jajko
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a w jej miejsce wpijamy jajko. Jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca, należy wyciągnąć ze środka odrobinę miąższu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy natką z pietruszki lub szczypiorem. Całość podawaj ze świeżo skrojonym pomidorem.