Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, często przy stole. Z punktu widzenia biegacza potrawy świąteczne mogą okazać się niechcianą pokusą.
Wcale nie musi tak być, warto poeksperymentować w kuchni i cieszyć się smakołykami z cała rodziną. Prawda jest tak, że odstępstwa od ścisłej diety nie muszą oznaczać spadku formy. Ważne, żeby zachować umiar!
Na co zwrócić szczególną uwagę podczas świątecznej diety?
- jeśli faktycznie masz chęć spróbować wszystkiego, warto ograniczyć się do małych porcji,
- poeksperymentuj w kuchni, przygotuj ciasto z naturalnych składników,
- nie odpuszczaj treningów,
- namów rodzinę na spacer,
- nie spędzaj całego dnia przy stole
Sprawdź nasze propozycje na świąteczne wypieki!
- piernik z powidłami śliwkowymi
- sernik z polewą czekoladową
- fit snikers
- czekoladowe brownie z czerwonej fasoli
- cisto marchewkowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki, (owsiana i pełnoziarnista pół na pół)
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 5 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy
- 2 jajka
- ksylitol lub inne słodzik, wg. uznania
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Przygotowanie masy jest dziecinnie proste. W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę przez sito i połączyc wszystkie suche składniki. Następnie dodać pozostałe składniki do miski i dokładnie wymieszać/zmiksować do momentu uzyskania gładkiej masy.
Dodać garść orzechów, wymieszać.
Powstałe ciasto wlać do keksówki i piec przez ok. 60 min w 180*C.
Smacznego !
Autor: Weronika Młyńczyk
SPÓD ciasta
Składniki:
- 2 garści suszonych daktyli
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki owsianej/ryżowej lub jaglanej
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1,5 łyżki oleju kokosowego/ masła klarowanego
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 min., następnie odlać nadmiar wody zostawiając 2-3 łyżki i zblendować na gładką masę. Olej kokosowy/masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki. Gdyby ciasto było zbyt suche warto dodać trochę pozostałej wody z daktyli.
Przygotowane ciasto ułożyć na spód foremki, piec ok. 10 min w 180*C. W między czasie przygotować masę serową.
MASA SEROWA
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jaja
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego/ekstraktu
- słodzik według uznania, np. 50g ksylitolu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, następnie wylać na podpieczony spód. Można wcześniej oddzielić żółtka od białek. Na końcu wymieszać ubitą pianę z pozostałymi składnikami. Dzięki takiemu zabiegowi masa może zyskać na puszystości.
POLEWA
Składniki:
- 50 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4-6 łyżek mleka
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym (najlepiej w kąpieli wodnej), następnie stopniowo dolewać mleko - do uzyskania kremowej, płynnej konsystencji.
Przestudzony sernik polać przygotowaną polewą. Ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego!
Autor: Weronika Młyńczyk
SKŁADNIKI:
Spód
- 80g migdałów w płatkach
- 40g daktyli (namoczonych w kawie)
- 3 łyżki masła orzechowego 100%
Nugat
- 170 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 70 g miodu dobrej jakości
- 40 g mąki kokosowej
- ziarenka z połowy laski wanilii
Karmel
- 40 g daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie)
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- pół łyżeczki soli himalajskiej
WYKONANIE:
Daktyle namoczyć w kawie, ok 10-15 min., następnie odsączyć. Migdały pokruszyć, dodać masło orzechowe. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, wyłożyć na blachę i schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce.
Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, następnie zmiksować z resztą składników na nugat. Powstałą masę nugatową wyłożyć na wcześniej zrobiony spód i ponownie schłodzić w lodówce (min. 2 godz.)
Składniki na karmel zmiksować, a następnie rozsmarować na masie nugatowej.
Ciasto ozdobić niesolonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Autor: Julia
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 1/3 szklanki ksylitolu (można użyć miodu)
- 3 łyżki kakao (lub karobu) + 3 kostki czekolady 99% (rozpuszczonej)
- 4 jajka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Fasolę należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i olej kokosowy. Następnie zblendować wszystkie pozostałe składniki na gładką masę. Ciasto przełożyć do foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Wierzch ozdobić świeżymi owocami lub bakaliami.
Smacznego!
Autor: Julia
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1 banan
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich + do dekoracji
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć na jedną masę.
Pieczemy ok. 50 min. w 180*C
Polewa:
Serek np. "Bieluch" wymieszać z ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Rozsmarować na ostudzonym cieście, udekorować orzechami lub ulubionymi bakaliami.
Smacznego!
Autor: Weronika Młyńczyk