Czosnek należy do tych najbardziej popularnych "leków" danych przez naturę. Swoją siłę zawdzięcza mocno działającej allicynie. To właśnie ona odpowiedzialna jest za intensywny zapach. Allicyna działa na bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe, czy też zapalenia płuc. Czosnek zaleca się również przy wszelkiego rodzaju zapalenia zatok, grypie, przeziębieniu a także bólu gardła.
Oprócz tego naukowcy zalecają, żeby czosnek jeść na surowo, ponieważ wtedy ma w sobie najlepsze wartości. Dodatkowo działa na obniżenie ciśnienia krwi i złego cholesterolu.
Choć przy jej przygotowaniu niemal każdy płacze, warto poświęcić i chronić się przed bakteriami. Wartości lecznicze cebuli znane i praktykowane są od wieków. Cebula przede wszystkim zawiera substancje bakteriobójcze i witaminę C. Wobec tego jest idealna na przeziębienie i diametralnie poprawia odporność człowieka.
To przyprawa, która stosowana jest w kuchni azjatyckiej. Ma intensywny smak, ale doskonale pasuje jako dodatek do herbaty. Intensywny aromat imbiru to sprawa zingiberolu, czyli składnika olejku eterycznego. Gingerol oraz zinferon sprawiają, że imbir ma palący i gorzki smak. Wymienione substancje zawarte w imbirze mają właściwości lecznicze. Leczą przeziębienia, działają przeciwobrzękowo i polepszają krążenie krwi w organizmie. Sam korzeń imbiru dodatkowo łagodzi ból, jest stosowany również na stany zapalne, problemy żołądkowe i przeciwdziała chorobie lokomocyjnej.
Choć smaczna i niepozorna, ma silne właściwości antybakteryjne, za które odpowiedzialny jest proantocyjanidynom i kwas hipurowy. Żurawina jest idealna na leczenie zakażeń dróg moczowych. Warto również wiedzieć, że fruktoza i procyjanidyny zwalczają bakterie, które przywierają do komórek. Wszystko to prowadzi do tego, że zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł.
To produkt, który również znany jest od dawien dawna. I kolejny, który ma silne działanie bakteriobójcze. Podobno Hipokrates całe 111 lat życia zawdzięcza słabości do miodu, który jadał nałogowo. Miód ma właściwości lecznicze, które w błyskawicznym stopniu zwalczają bakterie. Duże znaczenie mają tutaj enzymy, które wytwarzane są przez gruczoły pszczół. W miodzie znajduje się również nadtlenek wodoru, który odpowiedzialny jest za zwalczanie bakterii. Do innych substancji antybiotycznych należy: (lizozym, inhibina, apidycyna). Wszystkie działają na niebezpieczne gronkowce i paciorkowce. W kuchni miód najczęściej dodawany jest do herbaty, bądź mleka.
Kurkuma swoje działanie zawdzięcza kurkuminoidom, w tym przede wszystkim kurkuminie, która stanowi silny przeciwutleniacz. Kurkumę najlepiej spożywać codziennie. Można dodawać ją do potraw, herbaty lub rozgrzewającego napoju przyrządzonego na bazie wody, cytryny, kurkumy i imbiru.
Najważniejsze działanie kurkumy:
- przyspiesza regenerację,
- wzmacnia odporność,
- poprawia pracę mózgu
Warto jednak wiedzieć, że kurkumy powinni unikać Ci, którzy mają wrzody żołądka, ponieważ może doprowadzić do jego podrażnienia. A oprócz tego, nie powinno spożywać się jej, podczas gdy bierze ktoś leki przeciwzakrzepowe. Właściwości kurkumy mogą wzmocnić działanie leków.
WIĘCEJ O KURKUMIE PRZECZYTACIE TUTAJ