Niech moc będzie z wami! 5 prostych przepisów na energetyczne i zdrowe kulki mocy [BEZ PIECZENIA]

Masz ochotę na kulkę mocy? Nie ma problemu! Przygotowaliśmy dla was 5 prostych przepisów na zdrowe i energetyczne kule!
haps haps haps

Kulki mocy obtoczone w sezamie, kakao albo wiórkach kokosowych

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ulubionych orzechów: włoskich, ziemnych, pestek słonecznika, migdałów
- daktyle bez pestek
- woda
- szklanka płatków owsianych
- szczypta soli
- trochę startego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu

DO OBTOCZENIA:
- wiórki kokosowe
- sezam
- kakao


WYKONANIE:

1. Orzechy i daktyle wrzuć do miski i zalej szklanką wody, wymieszaj. Odstaw na min. 2 godziny, żeby orzechu zmiękły.

2. Następnie do orzechów dodaj płatki owsiane, sól, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową.

3. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zblenduj na gładka masę.

4. Z masy utwórz małe kulki i panieruj je w kakao, sezamie, albo w wiórkach kokosowych.

PolskaBiega PolskaBiega The Daily Wonders

Czekoladowa kulka

SKŁADNIKI:

- biały lub brązowy cukier

- niesolone masło

- naturalne kakao

- płatki owsiane

- szczypta cukru wanilinowego

- opcjonalnie: kawa rozpuszczalna

PRZYGOTOWANIE:

1. Ilość użytych składników zależy od tego, ile kulek planujecie zrobić. Według przepisu (na 30 mniejszych kulek z opakowania kakao), powinno to być ok. 100g masła/margaryny. Około 100g cukru (polecamy mniej), garść płatków owsianych.

2. Wszystko zmieszać razem ze szczyptą cukru wanilinowego i odrobiną kawy rozpuszczalnej.

3. Kakao polecamy dodawać stopniowo, aby kontrolować czy całość nie będzie za lepka - konsystencja powinna być odpowiednia do uformowania kulek w dłoniach.

4. Gotowe kulki polecamy obtoczyć dodatkowo w reszcie kakao, umieścić w papierowych papilotkach i odstawić do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!

Przepis: The Daily Wonders

PolskaBiega PolskaBiega Vegenerat Biegowy

Kulki z ciecierzycy

Są dni, w których ma się ochotę na coś słodkiego. Ta ochota jest po prostu nie do przezwyciężenia. Vegenerat Biegowy zaspakaja zachcianki i stworzył bajaderki z ciecierzycy.

SKŁADNIKI:

- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,

- 3 łyżki kakao,

- 1 łyżka masła orzechowego,

- kilka kropel ekstraktu waniliowego,

- 1 łyżka Amaretto (można odrobinę więcej),

- syrop daktylowy,

- polewa: czekolada gorzka + 3 łyżki mleka roślinnego.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciecierzycę traktujemy blenderem ręcznym. W przypadku kiedy używamy ciecierzycy zapuszkowanej, pamiętajmy by ją dobrze wypłukać i dobrze osuszyć, aby zminimalizować ilość płynów.

2. Dodajemy do cieciorki pozostałe składniki, i ponownie miksujemy.

3. Z powstałej masy formujemy kulki.

4. Gotowe kulki polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem roślinnym i posypujemy nerkowcami.

5. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Proste i szybkie ciasteczka marchewkowe bez pieczenia Proste i szybkie ciasteczka marchewkowe bez pieczenia jakzdrowozyc.pl

Proste kulki marchewkowe

SKŁADNIKI:

- 1 szklanka mąki owsianej (możesz zmielić płatki owsiane),

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1/2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru,

- 10 suszonych daktyli bez pestek,

- 1 szklanka drobno startej marchewki (lub pozostałości z sokowirówki),

- 2 łyżki wody,

- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,

- wiórki kokosowe do obsypania.

PRZYGOTOWANIE:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Lub zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.

2. W misce wymieszaj mąkę i cynamon.

3. Daktyle odcedź z wody i przełóż do miski.

4. Dodaj marchewkę, imbir, wodę i syrop z agawy.

5. Miksuj końcówką blendera do uzyskania gęstej, klejącej się masy.

6. Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je we wiórkach kokosowych.

7. Przygotowane kuleczki przechowuj w lodówce.

PRZEPIS: Maria Pabich

PolskaBiega PolskaBiega Vegenerat Biegowy

Kulki bananowo-kokosowe

SKŁADNIKI:

- 3 szklanki wiórków kokosowych,

- 4 dojrzałe banany,

- 1 gorzka czekolada.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wiórki kokosowe miksujemy malakserem z bananami, do uzyskania plastycznej masy.

2. Czekoladę drobno siekamy i wrzucamy do naszej masy. Mieszamy łyżką.

3. Formujemy z masy, zwarte kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

5. Jeżeli jednak chcemy uniknąć pieczenia, do wszystkich składników dodajcie kakao i uformujcie kulki, które później schodźcie w lodówce przez kilka godzin (3h).

Copyright © Agora SA