SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ulubionych orzechów: włoskich, ziemnych, pestek słonecznika, migdałów
- daktyle bez pestek
- woda
- szklanka płatków owsianych
- szczypta soli
- trochę startego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
DO OBTOCZENIA:
- wiórki kokosowe
- sezam
- kakao
WYKONANIE:
1. Orzechy i daktyle wrzuć do miski i zalej szklanką wody, wymieszaj. Odstaw na min. 2 godziny, żeby orzechu zmiękły.
2. Następnie do orzechów dodaj płatki owsiane, sól, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zblenduj na gładka masę.
4. Z masy utwórz małe kulki i panieruj je w kakao, sezamie, albo w wiórkach kokosowych.
SKŁADNIKI:
- biały lub brązowy cukier
- niesolone masło
- naturalne kakao
- płatki owsiane
- szczypta cukru wanilinowego
- opcjonalnie: kawa rozpuszczalna
PRZYGOTOWANIE:
1. Ilość użytych składników zależy od tego, ile kulek planujecie zrobić. Według przepisu (na 30 mniejszych kulek z opakowania kakao), powinno to być ok. 100g masła/margaryny. Około 100g cukru (polecamy mniej), garść płatków owsianych.
2. Wszystko zmieszać razem ze szczyptą cukru wanilinowego i odrobiną kawy rozpuszczalnej.
3. Kakao polecamy dodawać stopniowo, aby kontrolować czy całość nie będzie za lepka - konsystencja powinna być odpowiednia do uformowania kulek w dłoniach.
4. Gotowe kulki polecamy obtoczyć dodatkowo w reszcie kakao, umieścić w papierowych papilotkach i odstawić do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!
Przepis: The Daily Wonders
Są dni, w których ma się ochotę na coś słodkiego. Ta ochota jest po prostu nie do przezwyciężenia. Vegenerat Biegowy zaspakaja zachcianki i stworzył bajaderki z ciecierzycy.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka Amaretto (można odrobinę więcej),
- syrop daktylowy,
- polewa: czekolada gorzka + 3 łyżki mleka roślinnego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę traktujemy blenderem ręcznym. W przypadku kiedy używamy ciecierzycy zapuszkowanej, pamiętajmy by ją dobrze wypłukać i dobrze osuszyć, aby zminimalizować ilość płynów.
2. Dodajemy do cieciorki pozostałe składniki, i ponownie miksujemy.
3. Z powstałej masy formujemy kulki.
4. Gotowe kulki polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem roślinnym i posypujemy nerkowcami.
5. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki owsianej (możesz zmielić płatki owsiane),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru,
- 10 suszonych daktyli bez pestek,
- 1 szklanka drobno startej marchewki (lub pozostałości z sokowirówki),
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- wiórki kokosowe do obsypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Lub zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.
2. W misce wymieszaj mąkę i cynamon.
3. Daktyle odcedź z wody i przełóż do miski.
4. Dodaj marchewkę, imbir, wodę i syrop z agawy.
5. Miksuj końcówką blendera do uzyskania gęstej, klejącej się masy.
6. Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je we wiórkach kokosowych.
7. Przygotowane kuleczki przechowuj w lodówce.
PRZEPIS: Maria Pabich
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki wiórków kokosowych,
- 4 dojrzałe banany,
- 1 gorzka czekolada.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wiórki kokosowe miksujemy malakserem z bananami, do uzyskania plastycznej masy.
2. Czekoladę drobno siekamy i wrzucamy do naszej masy. Mieszamy łyżką.
3. Formujemy z masy, zwarte kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Jeżeli jednak chcemy uniknąć pieczenia, do wszystkich składników dodajcie kakao i uformujcie kulki, które później schodźcie w lodówce przez kilka godzin (3h).