- pęczek botwiny z buraczkami,
- 2 ogórki,
- pęczek szczypioru,
- kefir/jogurt naturalny (1 litr),
- 200 ml. śmietany - 18 proc.,
- pęczek rzodkiewki,
- czosnek (3 ząbki),
- 3 jajka,
- pęczek kopru,
- 2 ogórki,
- sól.
1. Na samym początku dobrze umyjcie boćwinkę i obierzcie buraczki.
2. Wszystko drobno posiekajcie.
3. Wrzućcie do garnka i z odrobiną wody duście, aż buraczki będą miękkie.
4. W międzyczasie przygotujcie resztę składników. Posiekajcie szczypior i koper, pokrójcie ogórki oraz rzodkiewkę.
5. Gotowy wywar z boćwinką i buraczkami musicie ostudzić w lodówce. Najlepiej całą noc.
6. Ostudzony wywar wymieszajcie ze śmietaną oraz kefirem.
7. Następnie dodajcie rzodkiewkę, ogórek, koper, szczypior i zgnieciony czosnek.
8. Dobrze wymieszajcie i pamiętajcie o tym, żeby odpowiednio posolić. Wówczas zupa będzie miała intensywniejszy smak.
Schłodzone owocowe koktajle są dobrym rozwiązaniem dla naszego organizmu. Zapewnią energię, orzeźwią i ochłodzą - są dobre na każdą porę dnia.
SKŁADNIKI:
- mango,
- kiwi,
- banan,
- małe pudełko malin,
- szklanka wody mineralnej,
- mięta.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie owoce dokładnie umyjcie.
2. Mango, kiwi, banana - obierzcie i wrzućcie do pojemnika. Na samym końcu dorzućcie maliny.
3. Wlejcie szklankę wody.
4. Wszystko razem zblendujcie.
5. Na samym końcu włóżcie do lodówki na godzinę i podawajcie z miętą.
- ćwiartka arbuza,
- limonka,
- woda mineralna.
1. Wydrążcie miąższ arbuza i usuńcie pestki.
2. Wyciśnijcie sok z limonki.
3. Dodajcie wodę mineralną (2 lub 3 szklanki).
4. Wszystko razem zblendujcie.
- 300 gram ogórków gruntowych,
- koper,
- szczypior,
- rzodkiewka,
- woda,
- jogurt naturalny (400 ml),
- pieprz, sól,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa cytrynowa
1. Na początku trzeba przygotować ogórki. Umyjcie je, obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
2. Czosnek przepuście przez praskę.
3. Wylejcie jogurt do garnka.
4. Do jogurtu dodajcie: posiekany koper, czosnek, rzodkiewkę, szczypior, pieprz, sol i oliwę cytrynową (albo oliwę i odrobinę soku z cytryny).
5. Wszystko razem wymieszajcie.
6. Najprawdopodobniej zupa będzie za gęsta, więc rozcieńczcie ją wodą.
7. Nie dodajcie za dużo wody! Pamiętajcie, że ogórki puszczają sok... i zupa zrobi się zbyt rzadka. Schodźcie przed podaniem. Podawajcie na wierzchu z rzodkiewką i szczypiorkiem.
- roszponka,
- pomidory koktajlowe,
- papryka,
- szczypiorek,
- czerwona cebula,
- oliwa,
- sos sojowy,
- czosnek,
- oregano,
- świeża bazylia,
- świeża natka,
- łosoś.
1. Wystarczy, żebyście pokroili cebulę, paprykę i pomidory, wyciągnęli roszponkę oraz skroili szczypior.
2. Zerwijcie też kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki.
3. Wszystko wrzućcie do jednej miski.
4. Do całości zróbcie też prosty sos i upieczcie łososia. Wiadomo, białko to podstawa. Nasz organizm musi się regenerować, a bez niego jest to trudne do wykonania. Łosoś jest zatem dobrym rozwiązaniem.
5. Odrobina oliwy, odrobina sosu sojowego, czosnek granulowany i oregano - wystarczą na zrobienie sosu. Zróbcie takie proporcje, żeby mogły fajnie zwilżyć sałatkę i nadać jej lepszy smak.
6. Fajnym pomysłem może być upieczony łosoś na szpinaku (z patelni lub świeży) z sokiem z cytryny.
6. W tym przypadku wystarczy osolić odrobinę rybę i wsadzić ją do piekarnika. Gotową w upalne dni lepiej podawać na świeżych i chrupiących liściach szpinaku. Na samym końcu wyciśniecie sok z cytryny - powinno być idealnie.
Fot.Marcin Klaban, styl. Marta Gessler