5 pomysłów na zdrowe przepisy, które idealnie sprawdzą się w upalne dni

Kiedy za oknem upał, mało kto ma apetyt na cokolwiek. Trzeba jednak mieć energię i jeść pełnowartościowe posiłki. Sprawdźcie 5 przepisów, które sprawdzą się latem.
Chłodnik litewski Chłodnik litewski Tomasz Repeta

Chłodnik litewski - zbawienie na ukrop

SKŁADNIKI:

- pęczek botwiny z buraczkami,

- 2 ogórki,

- pęczek szczypioru,

- kefir/jogurt naturalny (1 litr),

- 200 ml. śmietany - 18 proc.,

- pęczek rzodkiewki,

- czosnek (3 ząbki),

- 3 jajka,

- pęczek kopru,

- 2 ogórki,

- sól.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na samym początku dobrze umyjcie boćwinkę i obierzcie buraczki.

2. Wszystko drobno posiekajcie.

3. Wrzućcie do garnka i z odrobiną wody duście, aż buraczki będą miękkie.

4. W międzyczasie przygotujcie resztę składników. Posiekajcie szczypior i koper, pokrójcie ogórki oraz rzodkiewkę.

5. Gotowy wywar z boćwinką i buraczkami musicie ostudzić w lodówce. Najlepiej całą noc.

6. Ostudzony wywar wymieszajcie ze śmietaną oraz kefirem.

7. Następnie dodajcie rzodkiewkę, ogórek, koper, szczypior i zgnieciony czosnek.

8. Dobrze wymieszajcie i pamiętajcie o tym, żeby odpowiednio posolić. Wówczas zupa będzie miała intensywniejszy smak.

PolskaBiega PolskaBiega Tomasz Repeta

Owocowy koktajl - schłodzony w lodwóce

Schłodzone owocowe koktajle są dobrym rozwiązaniem dla naszego organizmu. Zapewnią energię, orzeźwią i ochłodzą - są dobre na każdą porę dnia.

SKŁADNIKI:

- mango,

- kiwi,

- banan,

- małe pudełko malin,

- szklanka wody mineralnej,

- mięta.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie owoce dokładnie umyjcie.

2. Mango, kiwi, banana - obierzcie i wrzućcie do pojemnika. Na samym końcu dorzućcie maliny.

3. Wlejcie szklankę wody.

4. Wszystko razem zblendujcie.

5. Na samym końcu włóżcie do lodówki na godzinę i podawajcie z miętą.

Lemoniada z arbuza Lemoniada z arbuza Tomasz Repeta

Chłodząca lemoniada z arbuza z limonką

SKŁADNIKI:

- ćwiartka arbuza,

- limonka,

- woda mineralna.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wydrążcie miąższ arbuza i usuńcie pestki.

2. Wyciśnijcie sok z limonki.

3. Dodajcie wodę mineralną (2 lub 3 szklanki).

4. Wszystko razem zblendujcie.

PolskaBiega PolskaBiega Tomasz Repeta

Ogórkowy chłodnik

SKŁADNIKI (wychodzi około dwóch/trzech misek):

- 300 gram ogórków gruntowych,

- koper,

- szczypior,

- rzodkiewka,

- woda,

- jogurt naturalny (400 ml),

- pieprz, sól,

- 3 ząbki czosnku,

- oliwa cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku trzeba przygotować ogórki. Umyjcie je, obierzcie i zetrzyjcie na tarce.

2. Czosnek przepuście przez praskę.

3. Wylejcie jogurt do garnka.

4. Do jogurtu dodajcie: posiekany koper, czosnek, rzodkiewkę, szczypior, pieprz, sol i oliwę cytrynową (albo oliwę i odrobinę soku z cytryny).

5. Wszystko razem wymieszajcie.

6. Najprawdopodobniej zupa będzie za gęsta, więc rozcieńczcie ją wodą.

7. Nie dodajcie za dużo wody! Pamiętajcie, że ogórki puszczają sok... i zupa zrobi się zbyt rzadka. Schodźcie przed podaniem. Podawajcie na wierzchu z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Pyszna i prosta sałatka w roli głównej czerwona cebula Pyszna i prosta sałatka w roli głównej czerwona cebula Tomasz Repeta

Lekkie sałatki z dodatkiem łososia

SKŁADNIKI:

- roszponka,

- pomidory koktajlowe,

- papryka,

- szczypiorek,

- czerwona cebula,

- oliwa,

- sos sojowy,

- czosnek,

- oregano,

- świeża bazylia,

- świeża natka,

- łosoś.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wystarczy, żebyście pokroili cebulę, paprykę i pomidory, wyciągnęli roszponkę oraz skroili szczypior.

2. Zerwijcie też kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki.

3. Wszystko wrzućcie do jednej miski.

4. Do całości zróbcie też prosty sos i upieczcie łososia. Wiadomo, białko to podstawa. Nasz organizm musi się regenerować, a bez niego jest to trudne do wykonania. Łosoś jest zatem dobrym rozwiązaniem.

5. Odrobina oliwy, odrobina sosu sojowego, czosnek granulowany i oregano - wystarczą na zrobienie sosu. Zróbcie takie proporcje, żeby mogły fajnie zwilżyć sałatkę i nadać jej lepszy smak.

6. Fajnym pomysłem może być upieczony łosoś na szpinaku (z patelni lub świeży) z sokiem z cytryny.

6. W tym przypadku wystarczy osolić odrobinę rybę i wsadzić ją do piekarnika. Gotową w upalne dni lepiej podawać na świeżych i chrupiących liściach szpinaku. Na samym końcu wyciśniecie sok z cytryny - powinno być idealnie.

 

30.05.2013 WYSOKIE OBCAYS , DWA RAZY SZPINAK , STYLIZACJA MARTA GESSLER , FOT. MARCIN KLABANFot.Marcin Klaban, styl. Marta Gessler

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.