Sportowy dietetyk radzi, jak nie przytyć podczas letnich grillów [5 TRICKÓW]

Ryba lepsza od karkówki? Jeśli tak, to która najlepsza? Kiełbasa wcale nie taka zła? Warzywa możemy jeść do woli? Co nas najczęściej gubi i jak znaleźć najlepsze zamienniki na najbardziej typowe potrawy z grilla - radzi Justyna Mizera, sportowydietetyk.com.pl
Białe mięso i ryby to najlepsze źródła białka Białe mięso i ryby to najlepsze źródła białka Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ryba lepsza od karkówki

Ryba lepsza od karkówki? Jeśli tak, to która najlepsza? Kiełbasa wcale nie taka zła? Warzywa możemy jeść do woli? Co nas najczęściej gubi i jak znaleźć najlepsze zamienniki na najbardziej typowe potrawy z grilla - radzi Justyna Mizera, sportowydietetyk.com.pl

Każda ryba będzie lepsza niż karkówka. Oczywiście mówimy o wartości odżywczej. Ryba dochodzi na grillu równie szybko, jak nie szybciej niż kawał mięsa.

SPRAWDŹ ZDROWE I PROSTE PRZEPISY NA GRILLA

Łosoś to tłusta i zdrowa ryba morska, która dostarcza pełnowartościowe białko. Przy okazji podnosi termogenezę i tym samym przyczynia się do podkręcenia metabolizmu. W połączeniu ze zdrowym tłuszczem (kwasy omega3) powoduje dłuższe uczucie sytości.

Na grilla można też wrzucić chudą rybkę, jaką jest dorsz. Walory podobne jak u łososia, tyle że bez tłuszczu. Można także sięgnąć po rybę słodkowodną, czyli pstrąga, oczywiście bogatego w białko oraz witaminę B12 i potas.

Sałatka Coleslaw Sałatka Coleslaw Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatki

Warto robić sałatki. Grecka do grilla to idealne rozwiązanie. Można też zrobić sałatkę - colesław. Kapusta to świetne i wartościowe warzywo, więc korzystajmy z jej świeżości o tej porze roku.

Warzywa z grilla Warzywa z grilla dania z grilla

Grillowane warzywa

SPRAWDŹ ZDROWE I PROSTE PRZEPISY NA GRILLA

Potrawy wegetariańskie przygotowane na grillu również mogą smakować wyśmienicie. Na ruszt zawsze można wrzucić np. paprykę, pomidorki, bakłażan, cukinię, a także cebulę, pieczarki lub tofu. To wszystko ma niemal ujemne kalorie, więc spokojnie możemy skropić oliwą smakową i mamy doskonałą przekąskę, która również może być świetnym dodatkiem do kiełbaski lub ryby. Ponadto mamy sezon na szparagi. Możesz je jeść do woli. Jeśli chcesz wzbogacić ich smak, posyp rozkruszoną fetą czy kozim serem. Zyskasz wtedy wyrazisty smak, ale w takiej postaci lepiej zjeść nieco mniejszą porcję.

Sezon grillowy trwa w najlepsze! Sprawdź zdrowe i proste przepisy na grilla

Kiełbasy śląskie Kiełbasy śląskie fot. Krzysztof Olszewski

Kiełbasa nie taka zła!

Jeśli wybierzesz chudą wersję i dodatkowo wytopi się z niej nadmiar tłuszczu, to mamy całkiem fajny kawałek białka.

Piwo to nieodłączny element polskiego grilla Piwo to nieodłączny element polskiego grilla Fot. Shutterstock

Uważaj na...

To co nas gubi, to alkohol. Głównie piwo, na które trudno znaleźć zamiennik. Bezalkoholowe ma więcej cukru, a alkoholowe mniej węglowodanów, ale procenty to również kalorie. Jeśli natomiast zachowasz zdrowy rozsądek i nie zapomnisz o aktywności fizycznej, to jedno-dwa piwka wpłyną na pozytywne stosunki międzyludzkie, a z drugiej strony nie powinny drastycznie zaburzyć schematu żywieniowego.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.