Sezon grillowy trwa w najlepsze! Sprawdź zdrowe i proste przepisy na grilla

Grill kojarzy się z tłustą kiełbasą i hektolitrami piwa. My jednak zmieniamy to postrzeganie i proponujemy zdrową oraz wartościową opcję na weekendowego grilla.
Wegetariański szaszłyk Wegetariański szaszłyk Tomasz Repeta

Wegetariański szaszłyk z cukinią

SKŁADNIKI:

- cebula,

- ziemniak,

- papryka,

- ogórek małosolny,

- cukinia.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie warzywa musicie odpowiednio pokroić i nabić na patyk. Pamiętajcie, że nie mogą być to duże kawałki, ponieważ będzie trudno upiec wszystkie składniki. Proponujemy też omijać szerokim łukiem wszelkiego rodzaju przyprawy grillowe, ponieważ zabijają smak warzyw, który zwykłymi przyprawami można podkreślić.

Jeżeli chodzi o szaszłyki, przyprawcie je:

- solą i pieprzem,

- suszoną natką pietruszki,

- ziołami prowansalskimi.

PolskaBiega PolskaBiega Tomasz Repeta

Grillowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą

SKŁADNIKI:

- bakłażan,

- mozzarella,

- pomidory,

- świeża bazylia,

- szczypiorek,

- sól i pieprz,

- suszona natka pietruszki,

- suszona bazylia,

- zioła prowansalskie i oregano.

PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażana musicie przekroić na pół i wydrążyć środek.

2. Osólcie i odstawcie na 10 minut. Pozbędziecie się tym sposobem nieprzyjemnego smaku skórki.

3. W międzyczasie pokrójcie pomidory, cebulę i szczypiorek.

4. Osolonego bakłażana umyjcie, a następnie przyprawcie ziołami prowansalskimi, oregano, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.

5. Do każdej połówki włóżcie pomidory z cebulą i na sam koniec mozzarellę. Bakłażan jest duży, więc potrzebuje rozgrzanego grilla i kilkadziesiąt minut (20-35) na zrobienie. Żeby szybciej się zrobił, można owinąć go folią aluminiową.

6. Gotowe warzywa posypcie szczypiorkiem i bazylią.

Szaszłyk z grillowaną piersią z kurczaka

SKŁADNIKI:

- koktajlowe pomidorki,

- papryka żółta i zielona,

- pierś z kurczaka,

- oliwa z oliwek,

- sól, pieprz,

- bazylia i czosnek.

PRZYGOTOWANIE:

1. Pierś z kurczaka należy odpowiednio pokroić oraz przyprawić solą i pieprzem.

2. Oprócz tego pokrójcie na małe kawałki paprykę.

3. Szaszłyki możecie ułożyć w dowolnej kompozycji.

4. Całość skropcie oliwą z oliwek i przyprawcie do smaku bazylią oraz czosnkiem.

Grillowane banany

SKŁADNIKI:

- banany,

- cynamon,

- migdały,

- gorzka czekolada,

- miód.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie banany musicie przeciąć w połowie i położyć na aluminiowej folii.

2. Zapakowane banany posypcie cynamonem i wcześniej uprażonymi migdałami oraz polejcie miodem. Jeżeli macie ochotę na czekoladę, możecie dodać dwie kostki gorzkiej czekolady - zamiast miodu i cynamonu.

3. Trzymajcie na grillu około 10 minut. Banan będzie rozpływał się w ustach.

Lemoniada z arbuza Lemoniada z arbuza Tomasz Repeta

Orzeźwiająca lemoniada z arbuza zamiast piwa

Jeżeli myśli się o grillu, to zazwyczaj pierwszy napój, który przychodzi do głowy, to piwo. Zamiast piwa proponujemy zdrową i orzeźwiającą wersję lemoniady z lekko kwaskowym posmakiem.

SKŁADNIKI:

- ćwiartka arbuza,

- limonka,

- woda mineralna.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wydrążcie miąższ arbuza i usuńcie pestki.

2. Wyciśnijcie sok z limonki.

3. Dodajcie wodę mineralną (2 lub 3 szklanki).

4. Wszystko razem zblendujcie.

Pyszna i prosta sałatka w roli głównej czerwona cebula Pyszna i prosta sałatka w roli głównej czerwona cebula Tomasz Repeta

Szybka i pożywna sałatka do grilla

Do wszystkich grillowanych dań warto też pomyśleć o wartościowej sałatce.

SKŁADNIKI:

- roszponka,

- pomidory koktajlowe,

- papryka,

- szczypiorek,

- czerwona cebula,

- oliwa,

- sos sojowy,

- czosnek,

- oregano,

- świeża bazylia,

- świeża natka.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wystarczy, żebyście pokroili cebulę, paprykę i pomidory, wyciągnęli roszponkę oraz skroili szczypior.

2. Zerwijcie też kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki.

3. Wszystko wrzućcie do jednej miski.

4. Do całości zróbcie prosty sos. Odrobina oliwy, sosu sojowego, czosnku granulowanego i oregano. Zróbcie takie proporcje, żeby mogły fajnie zwilżyć sałatkę i nadać jej lepszy smak.