• Link został skopiowany

5 przepisów na zdrowe batony, które przywrócą ci energię w ciągu dnia

Czasami trzeba zadbać o to, żeby w zasięgu ręki była przekąska, która zapewni energię w ciągu zabieganego dnia. Idealnym rozwiązaniem są przepisy na batoniki.
Batoniki owsiane Batoniki owsiane http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/

OWSIANE BATONIKI - idealne dla biegaczy

SKŁADNIKI:

- 2 szklanki płatków owsianych,

- 10 śliwek suszonych,

- 10 moreli suszonych,

- 25 daktyli suszonych,

- 2 łyżki sezamu,

- 2 łyżki słonecznika,

- 1 łyżka płatków migdałowych,

- 30 orzechów laskowych,

- duża garść żurawiny,

- 2 banany,

- 1 łyżka cynamonu,

- 2 łyżki karobu,

- 2 łyżki masła orzechowego,

- sok z połowy cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane prażymy na patelni,

2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,

3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściagamy z nich skórkę. Drobno siekamy.

4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.

5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.

6. Suche składniki wrzucamy do miski - mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.

7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.

8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).

9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Przepis: Przyemysław Ignaszewski

PolskaBiega PolskaBiega Vegnanon

Bakalie i kasza jaglana? To idealne połączenie na energetyczne batony

SKŁADNIKI:

- szklanka suchej kaszy jaglanej,

- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe),

- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,

- pół szklanki pestek słonecznika,

- pół szklanki wiórków kokosowych,

- pół szklanki rodzynek,

- pół szklanki suszonej żurawiny,

- pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów,

- kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,

- 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,

- łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE:

- kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić,

- kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki. Masa powinna być lekko gliniasta,

- sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić,

- dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch

- piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie.

Przepis: Paweł Ochaman

PolskaBiega PolskaBiega Paweł Ochman

Prosty przepis na czekoladowe batony z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:

- szklanka pestek słonecznika,

- szklanka otrąb owsianych,

- szklanka wiórków kokosowych,

- pół szklanki sezamu,

- 2 łyżki lnu lub chia,

- pół szklanki kaszy jaglanej,

- 2 czekolady 70% po 100 g,

- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,

- sok i skórka ze sporej pomarańczy,

- dowolny syrop do smaku,

- szklanka rodzynek,

- szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych.

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wyłączyć grzanie, dodać dżem, sok i skórkę z pomarańczy oraz połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.

2. W misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.

3. Formę o wymiarach ok. 25 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść masę i dokładnie ugnieść. Wyrównać wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis: Paweł Ochman

Batoniki energetyczne Batoniki energetyczne Magda Bereźnicka

Przepyszne i zdrowe batoniki bez pieczenia z płatków owsianych

SKŁADNIKI (2-3 garstki - 10 batoników):

- płatki owsiane,

- jagody goji,

- suszona żurawina,

- migdały (lub płatki migdałowe),

- orzechy włoskie, lub laskowe,

- 2 łyżki naturalnego miodu,

- pół tabliczki gorzkiej czekolady (moja miała 70% kakao).

Batoniki są super, bo można mieszać swoje ulubione składniki.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki zmiksujcie - kilka sekund w zupełności wystarczy. Następnie ułóżcie masę na papierze do pieczenia i za pomocą rąk dociśnijcie. Konsystencja powinna być zbita. Uformujcie kwadrat (ułatwi to krojenie i batoniki będą miały symetryczny kształt) i umieśćcie w lodówce na kilka godzin (3h).

2. Weźcie czekoladę i wrzućcie do małej miski. Zagotujcie wodę w garnuszku, a miseczkę ułóżcie nad nią - roztopcie czekoladę nad gotującą się wodą. Gdy czekolada będzie roztopiona, zamoczcie wszystkie batoniki i zostawcie je na kilka godzin w lodówce. Do czasu aż czekolada ostygnie.

Przepis: Magda Bereźnicka

Proste? I co najlepsze smaczne!

Polskabiega.pl Polskabiega.pl http://www.oatmealandfigs.pl/

Pyszne ciastka z masła orzechowego

SKŁADNIKI: (ok 20 ciasteczek):

- 1 szklanka orzeszków ziemnych;

- 1/2 szklanki masła orzechowego;

- 150 g suszonych daktyli;

- 1 łyżka oleju kokosowego;

- opcjonalnie 1 - 2 łyżek mąki kokosowej;

- 3/4 tabliczki czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego.

PRZYGOTOWANIE:

1. Namoczyć daktyle we wrzątku na 15 minut, po czym je odcedzić. Zmiksować orzechy ziemne na piach w robocie kuchennym. Przesypać je do miseczki i przełożyć do misy namoczone daktyle. Zmiksować je na gładką pastę, po czym dodać resztę składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i nie chce się lepić, dodać mąki kokosowej.

2. Przygotować blaszkę lub duży talerz i wyłożyć go papierem do pieczenia. Uformować w dłoniach kulki z ciasta, lekko je spłaszczając. Ułożyć na blaszce i schłodzić minimum pół godziny w lodówce.

3. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Następnie zanurzać każde ciasteczko w czekoladzie i układać je z powrotem na papierze. Można je w tym momencie posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami, aby zdążyły się jeszcze przykleić do czekolady. Ciasteczka ponownie schłodzić w lodówce i tam przechowywać do tygodnia.

Przepis: www.oatmealandfigs.pl

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.