SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 10 śliwek suszonych,
- 10 moreli suszonych,
- 25 daktyli suszonych,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki słonecznika,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 30 orzechów laskowych,
- duża garść żurawiny,
- 2 banany,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżki karobu,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- sok z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Płatki owsiane prażymy na patelni,
2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,
3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściagamy z nich skórkę. Drobno siekamy.
4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
6. Suche składniki wrzucamy do miski - mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.
7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.
8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).
9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Przepis: Przyemysław Ignaszewski
SKŁADNIKI:
- szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe),
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- pół szklanki pestek słonecznika,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- pół szklanki rodzynek,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów,
- kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,
- łyżeczka cynamonu.
WYKONANIE:
- kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić,
- kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki. Masa powinna być lekko gliniasta,
- sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić,
- dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
- piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie.
Przepis: Paweł Ochaman
SKŁADNIKI:
- szklanka pestek słonecznika,
- szklanka otrąb owsianych,
- szklanka wiórków kokosowych,
- pół szklanki sezamu,
- 2 łyżki lnu lub chia,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 2 czekolady 70% po 100 g,
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
- sok i skórka ze sporej pomarańczy,
- dowolny syrop do smaku,
- szklanka rodzynek,
- szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wyłączyć grzanie, dodać dżem, sok i skórkę z pomarańczy oraz połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
2. W misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
3. Formę o wymiarach ok. 25 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść masę i dokładnie ugnieść. Wyrównać wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis: Paweł Ochman
SKŁADNIKI (2-3 garstki - 10 batoników):
- płatki owsiane,
- jagody goji,
- suszona żurawina,
- migdały (lub płatki migdałowe),
- orzechy włoskie, lub laskowe,
- 2 łyżki naturalnego miodu,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (moja miała 70% kakao).
Batoniki są super, bo można mieszać swoje ulubione składniki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki zmiksujcie - kilka sekund w zupełności wystarczy. Następnie ułóżcie masę na papierze do pieczenia i za pomocą rąk dociśnijcie. Konsystencja powinna być zbita. Uformujcie kwadrat (ułatwi to krojenie i batoniki będą miały symetryczny kształt) i umieśćcie w lodówce na kilka godzin (3h).
2. Weźcie czekoladę i wrzućcie do małej miski. Zagotujcie wodę w garnuszku, a miseczkę ułóżcie nad nią - roztopcie czekoladę nad gotującą się wodą. Gdy czekolada będzie roztopiona, zamoczcie wszystkie batoniki i zostawcie je na kilka godzin w lodówce. Do czasu aż czekolada ostygnie.
Przepis: Magda Bereźnicka
Proste? I co najlepsze smaczne!
SKŁADNIKI: (ok 20 ciasteczek):
- 1 szklanka orzeszków ziemnych;
- 1/2 szklanki masła orzechowego;
- 150 g suszonych daktyli;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżek mąki kokosowej;
- 3/4 tabliczki czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Namoczyć daktyle we wrzątku na 15 minut, po czym je odcedzić. Zmiksować orzechy ziemne na piach w robocie kuchennym. Przesypać je do miseczki i przełożyć do misy namoczone daktyle. Zmiksować je na gładką pastę, po czym dodać resztę składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i nie chce się lepić, dodać mąki kokosowej.
2. Przygotować blaszkę lub duży talerz i wyłożyć go papierem do pieczenia. Uformować w dłoniach kulki z ciasta, lekko je spłaszczając. Ułożyć na blaszce i schłodzić minimum pół godziny w lodówce.
3. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Następnie zanurzać każde ciasteczko w czekoladzie i układać je z powrotem na papierze. Można je w tym momencie posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami, aby zdążyły się jeszcze przykleić do czekolady. Ciasteczka ponownie schłodzić w lodówce i tam przechowywać do tygodnia.
Przepis: www.oatmealandfigs.pl