Awokado jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów pochodzenia roślinnego. Dla biegaczy to skarbnica zdrowia: tłuszcze zawarte w tym owocu stanowią ogromną dawkę energii, a przy tym umożliwiają wchłanianie wielu witamin.
Średniej wielkości awokado ma aż 41 g tłuszczu, a co za tym idzie, to jedno z najbardziej kalorycznych owoców. 100 g awokado, to ok 160 kcal (dla porównania 100 g bananów to ok 100 kcal). Dlaczego zatem jest to produkt tak powszechnie polecany? Otóż tłuszcze, które awokado zawiera, są dobroczynne dla zdrowia - obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz przeciwdziałają nowotworom. Awokado zawiera również potas, witaminy C, E i A.
Do niedawna awokado wykorzystywaliśmy głównie jako jeden ze składników sałatek oraz w formie guacamole. Coraz częściej jednak używamy go jako energetyczny składnik koktajli, ciast, zup, a nawet jako zamiennik masła.
SKŁADNIKI:
2 dojrzałe awokado
2 pory
6 ziemniaków
tłuszcz do smażenia
2 litry bulionu warzywnego
przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
Pory kroimy i smażymy w dużym garnku do miękkości. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewamy bulion. Gotujemy ok. 30 minut. Miąższ z awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku.
Doskonałe z ziołowymi grzankami.
SKŁADNIKI:
1 dojrzały banan
1/2 awokado
1 szklanka posiekanego jarmużu
kilka sztuk migdałów (lub łyżka masła orzechowego)
1/2 kubka posiekanego ananasa
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem. By koktajl wzbogacić pod kątem energetycznym można dosypać łyżkę zielonego jęczmienia lub nasion chia.
POLECAMY:
SKŁADNIKI:
2 dojrzałe awokado
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 dojrzały banan
2 łyżki syropu z agawy
4 suszone daktyle (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy banana na kawałki, zamrażamy. Wszystkie składniki (łącznie z bananem) miksujemy dokładnie blenderem w wysokim naczyniu. Masę przekładamy do pojemnika, zamrażamy.
Przed podaniem, możemy je dowolnie przystroić: kawałkami orzechów, kakao, owocami sezonowymi.