Kuchnia biegacza. Wegańskie przepisy z dynią

Dynia posiada właściwości odkwaszające, podnoszące odporność. Bogata w potas, wapń, witaminy z grupy B. Wraz z Marią Pabich jakzdrowozyc.pl przygotowaliśmy trzy przepisy na pożywne dania obiadowe dla biegaczy.
Makaron z sosem z dyni Makaron z sosem z dyni jakzdrowozyc.pl

Makaron z sosem pomidorowo-dyniowym

Składniki:

1 cebula

1 marchewka

kawałek dyni wielkości dłoni

karton przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju

1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz

400g ugotowanego makaronu

1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś

Wykonanie:

W garnku rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Dolej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotuj.Zmiksuj całość na gładki, gęsty sos.W dużym garnku wymieszaj sos z makaronem i fasolą.

Przepis przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl

Placki z dyni Placki z dyni jakzdrowozyc.pl

Placki z dyni

Składniki na placki:

1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej lub gryczanej)

1 i 1/2 kubka puree z dyni

1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)

1/2 szklanki wody (lub mniej, w zależności od gęstości puree)

1 łyżeczka sody

1 łyżka oleju

1 duże jabłko lub 2 małe

Składniki na pure z dyni:

1 szklanka pure z dyni

1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)

1 banan

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki siemienia lnianego

POLECAMY: WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z BURAKA

Wykonanie pure:

Składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Możesz zrobić koktajl bardziej lub mniej gęsty dodając inną ilość mleka.

Placki:

W misce wymieszaj suche składniki (mąki i sodę). Dodaj mokre (mleko, olej, wodę i puree z dyni), ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko. Placki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.

Przepis przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl

Zapiekanka z warzywami Zapiekanka z warzywami Fot. Shutterstock

Zapiekanka z dynią

Składniki:

Niewielka dynia

1 cukinia

1 patison

300 g ziemniaków

10 pomidorków koktajlowych

oliwa

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na małe kosteczki, pomidorki kroimy na pół, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy oliwę z przyprawami, polewamy nią warzywa, dokładnie mieszamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Na koniec możemy zapiekankę posypać serem wegańskim lub zwykłym.

POLECAMY: PEŁNOZIARNISTE ZNACZY DOBRE? OBALAMY MITY

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.