1 cebula
1 marchewka
kawałek dyni wielkości dłoni
karton przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
400g ugotowanego makaronu
1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś
W garnku rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Dolej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotuj.Zmiksuj całość na gładki, gęsty sos.W dużym garnku wymieszaj sos z makaronem i fasolą.
Przepis przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl
1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej lub gryczanej)
1 i 1/2 kubka puree z dyni
1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)
1/2 szklanki wody (lub mniej, w zależności od gęstości puree)
1 łyżeczka sody
1 łyżka oleju
1 duże jabłko lub 2 małe
1 szklanka pure z dyni
1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)
1 banan
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki siemienia lnianego
POLECAMY: WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z BURAKA
Składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Możesz zrobić koktajl bardziej lub mniej gęsty dodając inną ilość mleka.
W misce wymieszaj suche składniki (mąki i sodę). Dodaj mokre (mleko, olej, wodę i puree z dyni), ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko. Placki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.
Przepis przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl
Niewielka dynia
1 cukinia
1 patison
300 g ziemniaków
10 pomidorków koktajlowych
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Warzywa kroimy na małe kosteczki, pomidorki kroimy na pół, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy oliwę z przyprawami, polewamy nią warzywa, dokładnie mieszamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Na koniec możemy zapiekankę posypać serem wegańskim lub zwykłym.