Podobno już w starożytnym Egipcie budowniczym podawano czosnek, aby mogli podołać wysiłkowi, natomiast rzymscy legioniści spożywali go, aby zwiększyć siłę podczas bojów.
Tureccy naukowcy przeprowadzili badania, które potwierdziły przypuszczenia o niesamowitych właściwościach czosnku. Dziesięciu wytrenowanym studentom losowo podano sproszkowany czosnek oraz placebo. Badania wykazały, że osobom, które spożyły naturalny produkt wzrosła wartość VO2 max, czyli ilość tlenu na minutę, którą organizm jest w stanie pochłonąć podczas wysiłku (źródło: Turkish Journal od Medical Sciences (Effects of Garlic on Aerobic Performance). Oznacza to, że czosnek zwiększa wydolność organizmu, zatem umożliwia wykonywanie większych obciążeń z podobnym poziomem zmęczenia.
Wiele osób odstrasza jednak zapach czosnku. Jest na to sposób - tuż po spożyciu, należy popić go pełnotłustym mlekiem.
Jeśli szykujesz się na życiówkę, kilka godzin przed startem spożyj przynajmniej jeden ząbek czosnku. W wolne od pracy dni polecamy ci dodatkowo dwa przepisy. Docenisz je zczególnie w jesienne i zimowe dni:
Przepis nr 1: Zupa czosnkowa ---> KLIK
Przepis nr 2: Pieczony bakłażan z czosnkiem ---> KLIK
Składniki:
ok. 10 ząbków czosnku
5 łyżek kaszy jaglanej
3 ziemniaki
1 cebula
szklanka śmietany (zwykłej lub wegańskiej*)
1,5 litra bulionu warzywnego
przyprawy (według uznania)
Przygotowanie
Obieramy czosnek, drobno posiekamy, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki. Do garnka wlewamy bulion warzywny, wrzucamy ziemniaki i kaszę. Gotujemy. Cebulę kroimy i "szklimy" na patelni. Wrzucamy do zupy czosnek i cebulę - gotujemy ok. 5 min.
Po przyrządzeniu dolewamy śmietanę i wszystko blendujemy, doprawiamy według uznania. Podajemy według upodobań: z liśćmi pietruszki, grzankami lub ziarnami słonecznika/dyni.
*Przepis na wegańską śmietanę:
1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego
1/3 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
Wszystkie składniki mieszany razem i blendujemy, aż śmietana nabierze gęstszej konsystencji.
Składniki:
1 bakłażan
ok. 8 ząbków czosnku
1/3 szklanki oliwy
ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Naczynie do zapiekania pokrywamy małą warstewką oliwy. Bakłażany kroimy na plasterki, układamy w naczyniu. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Warzywo pieczemy przez ok. 15 min, po czym wyciągamy z piekarnika. Pomidorki kroimy na pół, czosnek drobno siekamy, układamy na plasterkach bakłażana. Lekko skraplamy oliwą i polewamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.
Wspaniale smakuje na zapieczonych chlebie razowym natartym dodatkowo czosnkiem.