Chcesz biegać szybciej? Jedz czosnek!

Znane są przeciwwirusowe właściwości czosnku, mało kto wie jednak, że ma on szczególne zastosowanie w diecie sportowca. Badacze odkryli, że spożywanie go znacząco wpływa na wydolność organizmu.
Czosnek - babcie miały rację Czosnek - babcie miały rację Fot. Shutterstock

Czosnek - nie tylko na odporność

Podobno już w starożytnym Egipcie budowniczym podawano czosnek, aby mogli podołać wysiłkowi, natomiast rzymscy legioniści spożywali go, aby zwiększyć siłę podczas bojów.

Tureccy naukowcy przeprowadzili badania, które potwierdziły przypuszczenia o niesamowitych właściwościach czosnku. Dziesięciu wytrenowanym studentom losowo podano sproszkowany czosnek oraz placebo. Badania wykazały, że osobom, które spożyły naturalny produkt wzrosła wartość VO2 max, czyli ilość tlenu na minutę, którą organizm jest w stanie pochłonąć podczas wysiłku (źródło: Turkish Journal od Medical Sciences (Effects of Garlic on Aerobic Performance). Oznacza to, że czosnek zwiększa wydolność organizmu, zatem umożliwia wykonywanie większych obciążeń z podobnym poziomem zmęczenia.

Wiele osób odstrasza jednak zapach czosnku. Jest na to sposób - tuż po spożyciu, należy popić go pełnotłustym mlekiem.

Jeśli szykujesz się na życiówkę, kilka godzin przed startem spożyj przynajmniej jeden ząbek czosnku. W wolne od pracy dni polecamy ci dodatkowo dwa przepisy. Docenisz je zczególnie w jesienne i zimowe dni:

Przepis nr 1: Zupa czosnkowa ---> KLIK

Przepis nr 2: Pieczony bakłażan z czosnkiem ---> KLIK

 

 

 

Podobno już w starożytnym Egipcie budowniczym podawano czosnek, aby mogli podołać poddawanemu wysiłkowi, natomiast rzymscy legioniści spożywali go, aby zwiększyć siłę podczas bojów.
Po wielu latach Tureccy naukowcy przeprowadzili badania, który potwierdziły dawne przypuszczenia o niesamowitych właściwościach czosnku. Dziesięciu wytrenowanym studentom losowo podano sproszkowany czosnek oraz placebo. Badania wykazały, że osobom, które spożyły naturalny produkt wzrosła wartość VO2 max, czyli ilość tlenu na minutę, którą organizm jest w stanie pochłonąć podczas wysiłku

Zupa czosnkowa Zupa czosnkowa Fot. Shutterstock

Zupa czosnkowa

Składniki:

ok. 10 ząbków czosnku

5 łyżek kaszy jaglanej

3 ziemniaki

1 cebula

szklanka śmietany (zwykłej lub wegańskiej*)

1,5 litra bulionu warzywnego

przyprawy (według uznania)

Przygotowanie

Obieramy czosnek, drobno posiekamy, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki. Do garnka wlewamy bulion warzywny, wrzucamy ziemniaki i kaszę. Gotujemy. Cebulę kroimy i "szklimy" na patelni. Wrzucamy do zupy czosnek i cebulę - gotujemy ok. 5 min.

Po przyrządzeniu dolewamy śmietanę i wszystko blendujemy, doprawiamy według uznania. Podajemy według upodobań: z liśćmi pietruszki, grzankami lub ziarnami słonecznika/dyni.

*Przepis na wegańską śmietanę:

1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego

1/3 szklanki oleju

sok z 1/2 cytryny

szczypta soli

Wszystkie składniki mieszany razem i blendujemy, aż śmietana nabierze gęstszej konsystencji.

POLECAMY: Dieta biegacza. Jak jeść, żeby pobić życiówkę

Smażone plastry bakłażana Smażone plastry bakłażana Fot: Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z czosnkiem

Składniki:

1 bakłażan

ok. 8 ząbków czosnku

1/3 szklanki oliwy

ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Naczynie do zapiekania pokrywamy małą warstewką oliwy. Bakłażany kroimy na plasterki, układamy w naczyniu. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Warzywo pieczemy przez ok. 15 min, po czym wyciągamy z piekarnika. Pomidorki kroimy na pół, czosnek drobno siekamy, układamy na plasterkach bakłażana. Lekko skraplamy oliwą i polewamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.

Wspaniale smakuje na zapieczonych chlebie razowym natartym dodatkowo czosnkiem.

POLECAMY: Bomby witaminowe dla biegaczy