Lunch biegacza [5 PRZEPISÓW]

Chodzi o to, co zjeść między 12 a 14, żeby mieć siłę na bieganie, pracowanie i żeby to były dobre kalorie. Najlepiej przygotować sobie lunch samemu w domu, a w pracy odgrzać. Wtedy mamy pewność co jest w środku. Oto pięć pomysłów na mniejszy lub większy, wegetariański lub z mięsem - ale zawsze dobry i energetyczny lunch!
Tajskie green curry (wegańskie, ale niekoniecznie) Tajskie green curry (wegańskie, ale niekoniecznie) D.Szymborska

Tajskie green curry (wegańskie, ale niekoniecznie)

Energii! Biegacz potrzebuje energii! Tajskie green curry nam ją da. Danie można odgrzewać i można też jeść na zimno, czyli co kto lubi. Mięsożercy mogą do niego dodać krewetki albo usmażonego kurczaka.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 cukinia
  • 2 bakłażany
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • cukier palmowy (1 łyżeczka)
  • 250ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki wody
  • 100g kiełków sojowych
  • sos rybny
  • oliwa
  • sok z 1 limonki
  • 3 liście kafiru

 

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek (pokrojony). Dodać pastę curry, wymieszać starannie. Następnie dorzucić cukinię i bakłażany - wszystko pokrojone na grubsze półksiężyce. Dodać liście kafiru, zmiażdżoną trawę cytrynową (jak nie macie liści kafiru czy trawy cytrynowej - to trudno, i tak będzie pyszne), wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać płaską łyżeczkę cukru palmowego. Wymieszać. Gdy warzywa zmiękną dodać sos rybny i sok z limonki. Na koniec dorzucić kiełki. Starannie wymieszać. Smacznego biegowego!

Zupa z koprem włoskim i łososiem Zupa z koprem włoskim i łososiem D.Szymborska

Zupa z koprem włoskim i łososiem

Pyszna zupa. Bardzo pożywna. A do tego koper włoski ma właściwości przeciwkaszlowe. Taka leczniczość przyda się w zimne, pochmurne dni, gdy z treningów wracamy wyziębieni. To jedno z tych dań, które świetnie nadaje się do podgrzewania, zabrania w pudełeczku do pracy albo na uczelnię.

Składniki:

  • koper włoski - 2 sztuki
  • 05.l bulionu warzywnego
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • garść liści laurowych
  • pieczarki
  • groszek ptysiowy
  • masło i śmietana 30% (w kubeczku)
  • 400g filetu z łososia
  • sól morka, pieprz i cukier

 

Przygotowanie: W osolonej wodzie gotować obrane ziemniaki, pokrojony koper włoski i garść liści laurowych. W wodzie z solą i cukrem gotować przez 6 minut groszek. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zrumienić na maśle, nie zapomnieć o posoleniu. Cebulę zeszklić na maśle. Gdy ziemniaki są miękkie odcedzić. Wybrać liście laurowe. Zmiksować ziemniaki i koper włoski. Przełożyć do dużego garnka, dodać bulion warzywny i pół kubeczka (dużego) śmietany. Gotować. Łososia pokroić na grube paski. Gotować wszystko razem przez około 8-9 minut. Doprawić. Nałożyć na talerze - najpierw kawałki łososia, potem zupa. Przybrać groszkiem ptysiowym i pieczarkami. Smacznego biegowego!

Zupa z koprem włoskim i łososiem
Białkowy omlet z awokado (wegetariański)
Białkowy omlet z awokado (wegetariański) D.Szymborska

Białkowy omlet z awokado (wegetariański)

Omlet jest dobry na każdą porę dnia. Może być śniadaniem, lunchem czy podwieczorkiem. Na słono czy na słodko - dowolnie. Ma jedną podstawową zaletę. To danie jest tak proste do przygotowania, że nie może się nie udać! Coś dla miłośników dań 5-minutowych!

Składniki (dla jednej głodnej osoby):

  • 2 białka z jajek od wybieganej kury
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska i masło

Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Awokado przekroić na pół, pozbyć się pestki i obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Masło roztopić na patelni. Posolić białka, wlać na patelnię, ułożyć awokado. Gdy białko się zetnie, włożyć patelnię do piekarnika i poczekać, aż omlet dojdzie. Smacznego biegowego!

Grzanki ze szpinakiem (wegetariańskie) Grzanki ze szpinakiem (wegetariańskie) D.Szymborska

Grzanki ze szpinakiem (wegetariańskie)

Owszem pszenne pieczywo nie należy do najzdrowszych. Można więc je zastąpić razowymi tostami. Przepis wygrzebałam w hinduskim wydaniu GoodFood. To danie za 100 Rupi. Pysznie i tanio, do tego szybko. Jeść od razu, nie odgrzewać!

Składniki (dla 1 głodnej osoby):

  • Szpinak w liściach (ok. 50g)
  • 1 jajko
  • musztarda
  • 1 szalotka
  • ser cheddar (tarty lub w plastrach)
  • sól i pieprz świeżo mielone
  • masło (mało)
  • 2 tosty

 

Przygotowanie: Szpinak umyć, szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło (mało) podsmażyć szalotkę, dodać szpinak. W tym czasie rozgrzać piekarnik (do maksymalnej temperatury), w tosterze zrobić dwa tosty. Posmarować je musztardą, ułożyć na nich ser. Na patelnię wbić jajko i szybko zabełtać i zdjąć z ognia. Nałożyć na grzanki. Grzanki włożyć do piekarnika i poczekać aż ser się ładnie stopi. Po wyciągnięciu z piekarnika oprószyć solą i pieprzem. Smacznego biegowego za 100 Rupi!

Makaron z kurczakiem i szałwią Makaron z kurczakiem i szałwią D.Szymborska

Makaron z kurczakiem i szałwią

Rozumiem wszystkich tych, którzy poprzednie przepisy potraktowali jako całkiem fajne pomysły na przystawki. Lancz to coś więcej niż przekąska. Dlatego przepis na makaron. Z mięsem. Można jeść na zimno albo podgrzać w mikrofalówce.

Składniki (dla 3 osób):

  • 300g makaronu
  • 450g kruczaka
  • doniczka szałwii
  • 300g ostry ser (np. gruyere)
  • masło i oliwa

 

Przygotowanie: Filet z piersi wybieganego kurczaka pokroić w większą kostkę, usmażyć na maśle z oliwą , doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Ser utrzeć. Liście szałwii pokroić, usmażyć na maśle. Makaron ugotować. Wszystkie składniki wymieszać i podawać! Smakuje super i jest to bardzo proste danie! Smacznego biegowego oczywiście!

Copyright © Agora SA