Izotoniki własnej roboty, które nawodnią i uzupełnią elektrolity [Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza.]

Nawadnianie to niezwykle ważna sprawa. Jeśli twój trening ma niską intensywność i trwa nie więcej niż godzinę, to woda wystarczy. Jeśli jednak zaczyna się wydłużać do półtorej czy dwóch godzin, bez izotoniku się nie obejdzie. Sprawdź jak zrobić własny izotonik w domu.
'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' 'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' fot.: Agnieszka Murak

Izotoniki zamiast zwykłej wody

Warto przyjąć zasadę, że na treningi dłuższe niż półtorej godziny zabierasz ze sobą małą butelkę izotoniku (0,3 do 0,5 litra na godzinę), a resztę wypijasz po powrocie. Jeśli trening jest krótszy, ale bardzo intensywny, izotonik wypijasz bezpośrednio po nim.

PAMIĘTAJ! na 1 godzinę wysiłku wypijasz okołotreningowo 0,5-1 litr płynu. Nie chodzi o to, by w czasie biegu na siłę wlać w siebie litr płynu, tylko aby uzupełnić jego ilość przed treningiem, w czasie treningu i po nim. Wypróbuj izotoniki z tego rozdziału. Mają nie tylko wspaniały smak, ale także składniki sprzyjające jeszcze lepszej regeneracji.

'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' 'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' fot.: Agnieszka Murak

Izotonik rozmarynowy

SKŁADNIKI na 1 bidon (600 ml):
1 garść rozmarynu (10 g)
1 owoc kardamonu
5 łyżeczek cukru trzcinowego lub 2 czubate łyżki miodu (60 g)
? łyżeczki soli morskiej (2 g)
sok z dwóch cytryn
3 niepełne szklanki wody (600 ml)

Wykonanie:

Zaparz rozmaryn i owoc kardamonu w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (najlepiej, jeśli woda będzie miała około 70-75°C). Gdy rozmaryn odda swój smak i aromat (ok. 15-20 minut zaparzania), dodaj cukier, sok z cytryny oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, przed wlaniem do bidonu możesz izotonik przecedzić.

'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' 'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' Agnieszka Murak

Izotonik ogórkowy

SKŁADNIKI na 1 bidon (600 ml):
2 ogórki długie (360 g)
2 czubate łyżeczki miodu (30 g)
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 cm korzenia imbiru
1 garść listków mięty (10 g)
1 duża garść natki pietruszki(15 g)
? łyżeczki soli morskiej (1,5 g)
300 ml wody

Wykonanie:

Ogórki pokrój na mniejsze części i w rzuć do kielicha blendera. Zalej wodą, dodaj miód, sól, sok i skórkę otartą z cytryny, obrany imbir, miętę i pietruszkę. Wszystko razem
dokładnie zblenduj. Przecedź na drobnym sicie i przelej do bidonu.

'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' 'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' Agnieszka Murak

Izotonik z ananasa i kurkumy

SKŁADNIKI na 1 bidon (600 ml):
4 duże plastry ananasa (400 g)
1 garść świeżej kurkumy (15 g) lub ? łyżeczki sproszkowanej (3 g)
? łyżeczki soli morskiej(1,5 g)
3 niepełnej szklanki wody (600 ml)

Wykonanie: 

Do kielicha blendera wrzuć ananas, obraną kurkumę, sól i zalej wodą. Zblenduj dokładnie i przecedź przez drobne sitko.

'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' 'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' fot.: Agnieszka Murak

Izotonik bazyliowo-limonkowy

SKŁADNIKI na 1 bidon(600 ml):
1 pęczek bazylii purpurowej15 g)
sok i skórka otarta Z 3 limonek
4 czubate łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki miodu (50 g)
? łyżeczki soli morskiej (1,5 g)
3 niepełne szklanki wody(600 ml)

Wykonanie:

Do kielicha blendera wlej wodę, dodaj bazylię, sok i skórkę
otartą z limonek, cukier i sól. Wszystko razem porządnie
zblenduj. Przecedź przez drobne sito i wlej do bidonu.

'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' 'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' fot.: Agnieszka Murak

Zadbaj o swoje stawy i odporność

Trenowanie regularne wiąże się też z dużym i systematycznym obciążeniem stawów, a intensywne treningi siły biegowej czy jednostki interwałowe mogą nadwyrężać układ odpornościowy. Dlatego warto w swojej diecie uwzględnić składniki, które wpływają pozytywnie na oba układy. Bomby przeciwzapalne z naszych przepisów to mnóstwo naturalnych składników o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Moc antyoksydantów, witamin i minerałów, związków pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wypróbuj też wyjątkowy przepis na własną przyprawę, która jest absolutnym hitem, jeśli chodzi o działanie prozdrowotne.

Więcej znajdziesz w książce "Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza"

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.