Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

Gianluigi Buffon odrzucił ofertę Barcelony. "Zdecydowały emocje"

- Miałem dwie oferty od FC Barcelony, natomiast nie chciałem być zmiennikiem. Byłem zmęczony taką rolą, w Juventusie robiłem to ze względu na przywiązanie do klubu, dwa lata wystarczą - powiedział Gianluigi Buffon na konferencji prasowej po transferze do Parmy.

Gianluigi Buffon powrócił do Parmy po 20 latach gry w takich klubach, jak Juventus oraz Paris Saint-Germain. Golkiper trafił do zespołu ze stolicy Piemontu w lipcu 2001 roku za około 58 milionów euro. Taka decyzja legendy reprezentacji Włoch wywołała reakcję ultrasów Parmy. Na bramie przed stadionem pojawił się transparent o treści: "Wyjechałeś jako najemnik, nie możesz wrócić jako bohater... Szanuj barwy".

Zobacz wideo Serie A. Sassuolo - Juventus 1:3. Buffon obronił rzut karny! [ELEVEN SPORTS]

Gianluigi Buffon zdradził, dlaczego odrzucił ofertę Barcelony i wybrał Parmę. Kluczowe były emocje

Gianluigi Buffon wziął udział na oficjalnej konferencji prasowej po ogłoszeniu transferu do Parmy. Włoch zdradził, dlaczego odrzucił ofertę przenosin do Barcelony. - Miałem dwie oferty od FC Barcelony, natomiast nie chciałem być zmiennikiem. Byłem zmęczony taką rolą. W Juventusie robiłem to ze względu na przywiązanie do klubu, ale dwa lata wystarczą - powiedział Włoch.

- Miałem inne ciekawe oferty, nawet z drużyn, które zdobyły mistrzostwo kraju, ale emocjonalne zaangażowanie wzięło górę. Czułem wiele emocji, a to był jedyny sposób na kontynuowanie kariery na wysokim poziomie. Wiedziałem, ze Parma da mi coś, co nie da inna drużyna. Cieszę się z miłości ludzi, czuję się tu jak w domu. Kocham to miejsce - dodał Gianluigi Buffon, odpowiadając na pytanie, dlaczego przyjął ofertę Parmy.

Gianluigi Buffon podpisał kontrakt z Parmą ważny do końca czerwca 2023 roku. Znajduje się w nim jednak zapis, który pozwala zawodnikowi rozwiązać umowę po jednym sezonie, jeśli Parma nie zdoła awansować do Serie A. Golkiper w poprzednim sezonie zagrał w 14 meczach i zachował sześć czystych kont.

Więcej o: