Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

Reprezentant Anglii oskarżony o złamanie przepisów bukmacherskich! Grozi mu wielomiesięczna dyskwalifikacja

Kieran Trippier, zawodnik Atletico Madryt i reprezentant Anglii, został oskarżony przez angielską federację o złamanie przepisów zakazujących piłkarzom obstawiania meczów i gry u bukmacherów.

Kieran Trippier, który w półfinale rosyjskiego mundialu strzelił przepięknego gola Chorwatom, obecnie jest zawodnikiem Atletico Madryt. Anglik przeniósł się do Hiszpanii latem zeszłego roku i to właśnie tego okresu dotyczy oskarżenie. Zawodnik w lipcu 2019 roku miał obstawiać mecze u bukmacherów.

Zobacz wideo Boniek o powrocie Ekstraklasy [SEKCJA PIŁKARSKA]

A tego piłkarze robić oczywiście nie mogą. "Członek FA nie może obstawiać zakładów bezpośrednio ani pośrednio, ani instruować, zezwalać, czy umożliwiać żadnej osobie obstawiania wyniku lub jakiegokolwiek innego aspektu związanego z meczem lub zawodami piłkarskimi. Dotyczy to też wszelkich innych kwestii związanych z piłką nożną w dowolnym miejscu na świecie" - czytamy w przepisach angielskiej federacji piłkarskiej.

Piłkarz dał pieniądze na obstawienie jego transferu?

Media donoszą, że piłkarz przekazywał poufne informacje dotyczące swojego transferu do Atletico Madryt. Miał dać również pieniądze znajomym, by ci obstawiali u bukmacherów zakłady dotyczące tego transferu. Za podobny występek Daniel Sturridge został ukarany czteromiesięczną dyskwalifikacją, a także musiał zapłacić 150 tysięcy kary.

Trippier broni się przed oskarżeniami

Trippier, chwilę po oświadczeniu FA, wydał własne: "W ciągu ostatnich kilku miesięcy dobrowolnie i w pełni zastosowałem się do dochodzenia i nadal będę to robić. Chcę wyjaśnić, że będąc zawodowym piłkarzem, na żadnym etapie nie obstawiałem żadnych zakładów związanych z piłką nożną ani nie czerpałem korzyści finansowych z innych zakładów" - napisał zawodnik Atletico.

Przed zawieszeniem rozgrywek z powodu koronawirusa Trippier rozegrał 26 meczów w nowym klubie, w których zanotował cztery asysty. Wraz z Atletico Anglik awansował też do ćwierćfinału Ligi Mistrzów.

Czytaj też:

Pobierz aplikację Sport.pl LIVE na Androida i na iOS-a

Sport.pl LiveSport.pl Live .