Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

Jest oficjalne stanowisko Bayernu Monachium ws. gry w Superlidze

To już pewne! Bayern Monachium odrzucił propozycję gry w Superlidze. - Możliwość reprezentowania Niemiec w Lidze Mistrzów była i jest dla nas zawsze wielką przyjemnością - oświadczył Karl-Heinz Rummenigge, prezes mistrzów Niemiec.

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Real Madryt, Atletico Madryt, FC Barcelona, Juventus, Inter i AC Milan - to kluby, które w niedzielę w nocy ogłosiły utworzenie europejskiej Superligi. Rozgrywki, które docelowo mają mieć 20 uczestników, z czego 15 miałoby w nich stałe miejsce, to odpowiedź gigantów na reformę Ligi Mistrzów przeprowadzoną przez UEFA. Głównym powodem jej powstania są oczywiście pieniądze. 12 założycieli rozgrywek nie chce dzielić się wpływami z mniejszymi klubami i postanowiła stworzyć Superligę, która gwarantowałaby im nieporównywalnie większe zyski niż Liga Mistrzów

Zobacz wideo Skąd pomysł na utworzenie Superligi? Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze [Studio Biznes]

Umowa na 23 lata! Założyciele Superligi pewni swego. Umowa na 23 lata! Założyciele Superligi pewni swego. "Nie ma podstaw do jej powstrzymania"

W gronie zespołów, które oficjalnie dołączyły do Superligi, nie znalazł się żaden klub niemiecki. W poniedziałek oficjalne oświadczenia w tej sprawie wydały Borussia Dortmund i RB Lipsk, potwierdzając, że nie zamierzają brać udziału w powstałych rozgrywkach. Pojawiały się jednak nieoficjalne informacje, że dołączyć do nich może Bayern Monachium, w którym występuje Robert Lewandowski.

Bayern Monachium nie dołączy do Superligi!

Wszelkie spekulacje we wtorek uciął sam Bayern Monachium, wydając oświadczenie, w którym podkreślono, że mistrzowie Niemiec nie dołączą do Superligi. - Nasi członkowie i kibice odrzucają Superligę. Życzymy sobie jako Bayern i naszym celem jest, aby europejskie kluby tworzyły tak wspaniałe i emocjonujące rozgrywki Ligi Mistrzów, i rozwijały je razem z UEFA - poinformował klub w swoim oświadczeniu.

Superliga ogłosza swój początek"Ci, którzy robili wszystko dla pieniędzy, chcą uczyć uczciwości". Konflikt klubów z UEFA

- Mogę wyraźnie stwierdzić, że Bayern nie weźmie udziału w Superlidze. Bayern solidaryzuje się z Bundesligą. Możliwość reprezentowania Niemiec w Lidze Mistrzów była i jest dla nas zawsze wielką przyjemnością. Wszyscy nadal czule wspominamy nasze zwycięstwo w Lidze Mistrzów w 2020 roku. Nigdy nie zapomina się o tak szczęśliwym momencie. Dla Bayernu Liga Mistrzów to najlepsze rozgrywki klubowe na świecie - podkreślił Karl-Heinz Rummenigge, prezes Bayernu.