Zawodnik Zagłębia wydał oświadczenie i chce odejść: "Nic gorszego nie może spotkać zawodnika"

Najskuteczniejszy zawodnik Zagłębia Sosnowiec - Szymon Sobczak - chce odejść z klubu. Wcześniej napastnik został odsunięty od pierwszej drużyny.

7 goli w 19 występach - to statystyki Szymona Sobczaka w obecnym sezonie. Chociaż 29-letni napastnik drugi sezon z rzędu jest najskuteczniejszym zawodnikiem Zagłębia Sosnowiec, to ostatnio niespodziewanie został odsunięty od treningów z pierwszą drużyną.

Zobacz wideo Michniewicz: Pytają, dlaczego Krychowiak? Odpowiadam, że Waldek Matysik nie może

Jej trener - Artur Skowronek - podjął taką decyzję po ostatnim meczu sosnowiczan z Sandecją Nowy Sącz (1:4). Chociaż Zagłębie rozczarowuje w tym sezonie, to nie wiadomo, dlaczego ukarany został właśnie Sobczak. W lakonicznym oświadczeniu klub poinformował jedynie, że była to decyzja Skowronka, którą zaakceptował zarząd.

Media spekulowały, że w drużynie panuje zła atmosfera, a w tle istnieje też problem z wypłatami piłkarzy. W związku z decyzją Skowronka Sobczak wydał oświadczenie, w którym poinformował o chęci opuszczenia Zagłębia.

Ultrasi Lazio screen TT"Khalid Salman, jesteśmy z tobą". Haniebny transparent kibiców Lazio

"W związku z komunikatem Zagłębia S.A. z dnia 9.11.2022 o 'odsunięciu mnie od pierwszego zespołu decyzją trenera Artura Skowronka' informuję, że jestem zażenowany i rozczarowany tym faktem. Nic gorszego nie może spotkać zawodnika niż taki 'medialny pocałunek' w tak ważnym dla zespołu momencie, który skutkuje falą nieuprawnionych insynuacji uderzających w moje dobre imię jako profesjonalnego sportowca" - napisał Sobczak w oświadczeniu.

Sobczak chce odejść z Zagłębia Sosnowiec

I dodał: "Żaden z członków sztabu nigdy nie miał do mnie pretensji o moje zaangażowanie i efekty pracy. Ponadto nigdy w cztery oczy nie przekazano mi informacji, że są do mnie uwagi natury zasadniczej, a niniejsza decyzja nie ma nic wspólnego z profesjonalnymi aspektami. Zawsze pracowałem całym sobą dla zespołu Zagłębia Sosnowiec oraz jego społeczności. Tak rozumiem pojęcia profesjonalizmu. Jako zawodnik najistotniejsze, co mogłem robić, to wykazywać się efektami na boisku. W aktualnym i poprzednim sezonie zdobyłem dla Zagłębia Sosnowiec 27 bramek".

"Kierując się dobrem klubu i moim poczuciem futbolowej ambicji upoważniłem swojego agenta do podjęcia z zarządem klubu rozmów o rozwiązaniu kontraktu z Zagłębiem S.A. za porozumieniem stron. Decyzję swoją warunkuję tym, iż nie mając odpowiedniego wsparcia trenera i zarządu, nie mogę dać zespołowi tyle, co chciałbym i mogę".

Sobczak trafił do Zagłębia wiosną zeszłego roku z Jagiellonii Białystok. Wcześniej 29-latek był piłkarzem m.in. Stomilu Olsztyn, Stali Mielec, Podbeskidzia Bielsko-Biała.

DLOKAKadrowicz po kontuzji uspokaja: W ogóle nie boję się wejść ostrzej

Po 17. kolejkach I ligi Zagłębie zajmuje dopiero 12. miejsce w lidze z 21 punktami na koncie. Drużyna Skowronka ma sześć punktów straty do strefy barażowej i siedem punktów przewagi nad strefą spadkową.