Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

Intrygujące oświadczenie Juventusu ws. Superligi. "Nie możemy zapewnić ani przewidzieć"

Juventus wydał oświadczenie, w którym poinformował, że nie może zagwarantować, że projekt Superligi na pewno wystartuje. "W tej chwili nie możemy zapewnić, że zostanie ostatecznie pomyślnie uruchomiony, ani przewidzieć jego dokładnego harmonogramu" - poinformował włoski klub.

AC Milan, Inter i Juventus należą do włoskich drużyn, które mają grać w nowo utworzonych rozgrywkach europejskiej Superligi. - 12 klubów założycielskich reprezentuje miliardy kibiców na całym świecie i zdobyło łącznie 99 europejskich trofeów. Spotkaliśmy się w tym kluczowym momencie, by zreformować europejskie rozgrywki - powiedział Andrea Agnelli, prezes Juventusu i wiceprezes Superligi. Drugim wiceprezesem został Joel Glazer (Manchester United), według którego "Superliga otworzy nowy rozdział europejskiej piłki, zapewniając zwiększone wsparcie finansowe dla całej piłki nożnej". Prezesem został Florentino Perez, który rządzi Realem Madryt.

Zobacz wideo Napoli - Inter 1:1. Skrót meczu [ELEVEN SPORTS]

"Zarząd zdradził klub". Mocne oświadczenia kibiców dot. przystąpienia do Superligi

Juventus nie gwarantuje, że projekt Superligi zostanie uruchomiony! "Nie może zapewnić, ani przewidzieć"

Mistrz Włoch wydał oświadczenie, w którym potwierdził, że należy do zespołów założycielskich Superligi, ale jednocześnie poinformował, że nie ma wcale gwarancji, że nowe rozgrywki wystartują! "Juventus oczekuje, że Superliga przyniesie długoterminową wartość dla niej i całej branży piłkarskiej. Chociaż kluby założycielskie dołożą wszelkich starań, aby zrealizować projekt w jak najkrótszym czasie, w tej chwili nie możemy zapewnić, że zostanie ostatecznie pomyślnie uruchomiony, ani przewidzieć jego dokładnego harmonogramu. W związku z tym nie posiadamy wszystkich elementów niezbędnych do szczegółowej oceny wpływu Superligi na jej warunki finansowe i ekonomiczne oraz wyniki" - czytamy w oświadczeniu wydanym przez Juventus.

Ujawniono oficjalną stronę i format Superligi: ma składać się z 15 zespołów założycieli, którzy mieliby zapewnione miejsce w tych rozgrywkach na zawsze, oraz pięciu innych zespołów, które mogłyby awansować do Superligi - nie wypracowano jeszcze pomysłu, jak miałyby wyglądać eliminacje (i te zespoły jako jedyne byłyby zagrożone spadkiem).

Dla kogo trzy pozostałe miejsca w Superlidze? Dziennikarze zdradzili nazwy klubówDla kogo trzy pozostałe miejsca w Superlidze? Dziennikarze zdradzili nazwy klubów

Spotkania mają być rozgrywane w środku tygodnia - wszystkie zespoły mają pozostać w swoich ligach krajowych. Nie wiadomo jednak, czy takie rozwiązanie jest możliwe: UEFA wraz z federacjami piłkarskimi i ligami z Anglii, Włoch i Hiszpanii już wcześniej wydała oświadczenie, w którym zagroziła potencjalnym klubom-założycielom Superligi najsurowszymi karami. Każdy klub, który weźmie udział w Superlidze, zostanie wykluczony nie tylko z europejskich, ale też krajowych rozgrywek. Każdy piłkarz takiego klubu może zaś zostać wykluczony z międzynarodowych turniejów. Jak dodała "La Gazzetta dello Sport" UEFA rozważa pozwanie "klubów uciekinierów" na łączną kwotę w wysokości 50-60 mld euro >>

Władze Superligi zapewniają, że nowe rozgrywki mają generować dużo większe przychody niż obecnie europejskie puchary i podzielą się pieniędzmi z klubami z lig krajowych. Dwunastka klubów założycieli ma też otrzymać łącznie 3,5 miliarda euro tylko w celu zminimalizowania strat w wyniku pandemii koronawirusa, która bardzo mocno uderzyła w najbogatsze kluby na świecie.