Pomógł Kuleszy wygrać wybory. Teraz objął ważne stanowisko w państwowym gigancie

Piotr Szefer był bliskim współpracownikiem Kuleszy oraz dyrektorem biura zarządu PZPN, lecz w kwietniu odszedł z federacji. Teraz będzie bliżej współpracował z ekstraklasą, a to za sprawą posady, jaką dostał w jednym z banków.

Piotr Szefer był bliskim współpracownikiem Cezarego Kuleszy, mocno przyczynił się choćby do jego zwycięstwa w wyborach na prezesa PZPN w 2021 roku. Później został dyrektorem biura zarządu PZPN, w kwietniu tego roku ustąpił ze stanowiska. Nieoficjalnie mówi się, że wpływ miało na to pogorszenie relacji z Kuleszą, który zaczął słuchać innych doradców, między innymi z firmy Publicon.

Zobacz wideo "FIFA" odchodzi do przeszłości. Powstało "EA Sports FC 24"

Piotr Szefer pomagał Cezaremu Kuleszy. Teraz będzie odpowiadał za relację PKO Banku Polskiego z ekstraklasą

Szefer nie odciął się kompletnie od piłki, cały czas pełnił funkcję przewodniczącego Komisji ds. Bezpieczeństwa w Mazowieckim Związkiem Piłki Nożnej (MZPN). Teraz dostał nową posadę i będzie miał okazję bliżej współpracować z ekstraklasą.

"Przegląd Sportowy" Onet poinformował, że Szefer podjął pracę w PKO Banku Polskim, którego głównym akcjonariuszem jest Skarb Państwa. Ma odpowiadać za współpracę ze spółką Ekstraklasa SA, zarządzającą rozgrywkami. To bardzo istotne partnerstwo, niedawno bank przedłużył umowę sponsorską z ligą i przez kolejne cztery sezony będzie jej partnerem tytularnym. Umowa ma być rekordowa, gwarantuje klubom kilkanaście milionów złotych rocznie.

Cezary Kulesza może żałować odejścia Piotra Szefera?

Szefera nie było w federacji, gdy w czerwcu wybuchła afera związana z Mirosławem Stasiakiem, który poleciał wraz z reprezentacją Polski na mecz z Mołdawią (2:3) w Kiszyniowie. Fatalna komunikacja PZPN-u rozwścieczyła sponsorów kadry, którzy głośno wyrażali oburzenie i grozili zakończeniem współpracy. Być może były współpracownik skuteczniej doradziłby Kuleszy, jak opanować sytuację.

Więcej podobnych treści sportowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Piotr Szefer współpracował z PZPN-em od wielu lat. Początkowo był spikerem na meczach seniorskiej reprezentacji Polski, działał również przy organizacji mistrzostw Europy U-21 i mistrzostw świata U-20, które odbyły się w Polsce. Był także wiceprezesem MZPN-u.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.