Kontrowersje wokół meczu Legii. Klub odpowiada na oświadczenie kibiców

Legia Warszawa 12 kwietnia rozegra mecz towarzyski z Dynamem Kijów. Wokół spotkania pojawia się wiele kontrowersji. Stołeczny klub odpowiedział na oświadczenie kibiców.

12 kwietnia Legia Warszawa zmierzy się towarzysko z Dynamem Kijów. Kibice stołecznego klubu wydali oświadczenie, w którym informują, że nie wezmą udziału w zaplanowanym spotkaniu. Ich wpis skomentował klub.

Zobacz wideo Królewski kpi z właściciela Cracovii. "Gdybym zachował się jak prof. Filipiak"

Kontrowersje wokół meczu Legii z Dynamem Kijów. Kibice Legii wydali oświadczenie

Na Facebooku "Nieznanych sprawców", grupy zrzeszającej kibiców Legii Warszawa, zostało wydane oświadczenie, w którym fani informują o bojkocie nadchodzącego meczu towarzyskiego pomiędzy mistrzem Polski a Dynamem Kijów. Ich zdaniem właściciele klubu ze stolicy Ukrainy, bracia Surkis "prezentują od zawsze postawy prorosyjskie, współpracują z rosyjskimi politykami i lobbystami. Jeden z Surkisów, Grigorij, był członkiem zdelegalizowanej na Ukrainie prorosyjskiej partii politycznej" - czytamy w oświadczeniu.

Z tego powodu, kibice stołecznego klubu postanowili zbojkotować zaplanowany mecz towarzyski. "W związku z powyższym, zdecydowaliśmy, że nie weźmiemy udziału w tym meczu. Do władz Legii apelujemy zaś o przekazanie dochodu z tego meczu na konto sprawdzonej fundacji, a nie zasilanie Dynama Kijów i prorosyjskich braci Surkisów." - kontynuują "Nieznani sprawcy".

France Soccer League OneNeymar na wylocie z PSG? Nowe informacje ws. Brazylijczyka

Więcej tego rodzaju treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Legia Warszawa odpowiada swoim kibicom

We wtorek odbyło się kilka spotkań organizacyjnych związanych z zaplanowanym meczem. Do akcji włączyła się także Fundacja Legii, która od początku wojny pomaga ofiarom. Stołeczny klub odpowiedział na komunikat kibiców. W swoim oświadczeniu Legia Warszawa wyraźnie zaznaczyła, że wszystkie pieniądze zebrane podczas meczu zostaną przekazane na pomoc Ukrainie.

"Mając na uwadze szlachetność akcji, w dobrej wierze podjęliśmy się tego trudnego zadania. Jest to kontynuacja podjętych przez klub i Fundację Legii działań na rzecz pomocy osobom z Ukrainy. (...) Poza symbolicznym wymiarem meczu, zależy nam także na realnym wsparciu pokrzywdzonych przez wojnę osób. Przygotowane przez Fundację Legii zbiórki i aukcje wesprą cel akcji a uzyskane dodatkowe środki Legia Warszawa i Fundacja Legii przekaże na konto Ambasady Ukrainy w Warszawie. Beneficjentami będą organizacje wspierające uchodźców wewnętrznych." - poinformował klub z Warszawy.

,Mecz pilki noznej Wisla Krakow - Stal MielecWisła Kraków ma nowego piłkarza. Wcześniej grał w Ukrainie

Towarzyski mecz pomiędzy Legią Warszawa a Dynamem Kijów odbędzie się 12 kwietnia w Warszawie.