Wychowanek Atletico podpisał kontrakt z Piastem. "Wiem, że to nie będzie życie jak w Madrycie"

Nowym zawodnikiem Piasta został Javier Ajenjo Hyjek. 19-letni pomocnik podpisał trzyletni kontrakt. Ostatnim klubem młodzieżowego reprezentanta Polski było Atletico Madryt.

- Od początku Piast Gliwice był konkretny i obdarzył mnie zaufaniem. Wiem, że tutaj mogę zrobić postęp jako piłkarz. To główne argumenty, które przekonały mnie do Piasta - powiedział Javier Hyjek w rozmowie z oficjalną stroną klubu. - W tamtym sezonie Piast zdobył mistrzostwo Polski, a sam klub cały czas się rozwija. Dlatego też jestem szczęśliwy, że tutaj trafiłem - dodał nowy zawodnik Piasta, który związał się z klubem trzyletnim kontraktem.

Zobacz wideo Tym golem Robert Lewandowski przeszedł do historii! [ELEVEN SPORTS]

Javier Hyjek dorastał w Atletico Madryt

Javier Hyjek jest wychowankiem Atletico Madryt, gdzie przeszedł przez wszystkie szczeble klubowej akademii. 19-latek wielokrotnie trenował w pierwszym zespole, ale nie zadebiutował w drużynie prowadzonej przez Diego Simeone. - Wiem, że będzie to inne życie niż w Madrycie, ale jestem już przyzwyczajony do podróży i do tego kraju. Przychodzę do Piasta jednak po to, aby przede wszystkim grać w piłkę. Wiem, że mam tutaj odpowiednie warunki do rozwoju i będzie mi tu dobrze - przyznał 19-letni pomocnik.

Hyjek urodził się i wychował w Madrycie, ale posiada polskie obywatelstwo. Do tej pory grał w kadrach młodzieżowych od U-17 do U-20. - Javier to bardzo młody zawodnik, który jeszcze przez najbliższe trzy lata będzie spełniał warunki młodzieżowca. W kadrze Polski występował na środku pomocy, ale jest uniwersalny i może również występować na prawej stronie. Udało nam się wygrać rywalizację z innymi klubami ekstraklasy. Cieszymy się, że Javier wybrał właśnie Piasta. Ten ruch przyniesie obustronne korzyści i każdy będzie z niego zadowolony - powiedział Bogdan Wilk, dyrektor sportowy klubu z Gliwic.

Przeczytaj też:

Pobierz aplikację Sport.pl LIVE na Androida i na iOS-a

Sport.pl LiveSport.pl Live .

Więcej o: