Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

PiS obsadza stanowiska sportowe. Jarosław Kaczyński wyraził zgodę na Mastalerka jako wiceprezesa Ekstraklasy

Marcin Mastalerek niedawno został wiceprezesem Ekstraklasy. Zdaniem tygodnika "Polityka", stało się tak, ponieważ chciał tego Jarosław Kaczyński. Politycy PiS obsadzają kolejne stanowiska w polskim sporcie.
Zobacz wideo

"W zeszłym tygodniu został powołany do zarządu piłkarskiej Ekstraklasy. W kontrakcie zapewnił sobie możliwość dalszego prowadzenia biznesu. Niedługo przeniesie się do gabinetu wiceprezesa. Nie wiadomo, za jakie pieniądze, ale to pensja z czterema zerami. Po odejściu z Orlenu doradzał władzom Legii" - czytamy na łamach "Polityki".

Dziennikarze tygodnika twierdzą, że Mastalerek znalazł się w zarządzie Ekstraklasy, dzięki ingerencji partii Prawo i Sprawiedliwość.  "Jak się dowiedzieliśmy, prezes PiS dał zielone światło dla prezesury Mastalerka w Ekstraklasie i znak, że wyciąga rękę do byłego rzecznika" - pisze "Polityka".

Co ciekawe, nominacja Mastalerka na wiceprezesa Ekstraklasy zbiegła się w czasie z ogłoszeniem, że od kolejnego sezonu (przez dwa lata) Telewizja Polska będzie miała prawa do transmitowania najciekawszych spotkań Ekstraklasy. "Kurski kupił prawa od Ekstraklasy za ok. 50 mln zł. A już w lipcu Mateusz Morawiecki zezwolił, by Totalizator Sportowy i PKO Bank Polski rozpoczęły trzyletnią współpracę sponsorską z Ekstraklasą za ok. 42 mln zł" - zaznacza "Polityka". To kolejny przypadek, w którym politycy PiS "obsadzają" stanowiska w polskim sporcie. Jak zauważa portal sportowefakty.wp.pl, czterech członków tej partii zasiada w Polskim Komitecie Olimpijskim.

Kim jest Marcin Mastalerek?

Mastalerek, to były poseł PiS, który w 2015 roku został usunięty z funkcji rzecznika prasowego partii. W 2015 roku 34-latek wdał się w konflikt z Jarosławem Kaczyńskim. Podczas kampanii Andrzeja Dudy, szef PiS-u podjął decyzję o nieumieszczaniu Mastalerka na listach wyborczych. Jak informował portal wp.pl, konflikt z Kaczyńskim był spowodowany innym konfliktem - z Jackiem Kurskim. Mastalerek miał nie zgadzać się na pomysły obecnego prezesa TVP.

Ostatecznie, po odejściu z PiS, Mastalerek został dyrektorem komunikacji korporacyjnej PKN Orlen. "Przyjąłem nowe wyzwanie" - mówił. Nieoficjalne źródła mówią o tym, że nowy wiceprezes Ekstraklasy, od jakiegoś czasu "podpowiada" i doradza prezydentowi Andrzejowi Dudzie. Miał on stać m.in. za pomysłem referendum dotyczącego zmian w Konstytucji.

Ikona Sportu 2018 czytelników Sport.pl to:
Adam Bielecki i Denis Urubko
Bartosz Kurek