Anglicy wydali jednoznaczne oświadczenie ws. meczu z Polską w el. MŚ 2022

Telewizja "TVP Sport" spytała angielską federację, czy jest możliwość rozegrania meczu Anglia - Polska na neutralnym terenie lub zamiany gospodarza. - Mecz jest zaplanowany na 31 marca 2021 roku i odbędzie się na stadionie Wembley - odpowiedzieli Anglicy.

W mediach społecznościowych pojawiały się propozycje, by ze względu na panujące obostrzenia w Anglii, mecz z reprezentacją Polski przenieść na teren neutralny lub zamienić gospodarzy. Wówczas 31 marca pojedynek odbyłby się w Polsce, a wrześniowy rewanż w Anglii. Wielka Brytania ze względu na mutacje wirusa jest bowiem uważana przez niemieckie władze sanitarno-epidemiologiczne za jeden z obszarów najwyższego ryzyka.

Zobacz wideo Reprezentacja będzie grała trzema obrońcami? Paulo Sousa: Mam nadzieję, że zawodnicy dobrze zrozumieją nasze pomysły

Angielska federacja: Mecz z Polską będzie na Wembley

Czy jest taka możliwość? - zapytała angielską federację telewizja "TVP Sport". "Mecz Anglia – Polska jest zaplanowany na 31 marca 2021 roku i odbędzie się na stadionie Wembley. Jak zawsze pozostajemy w dialogu z wszystkimi odpowiednimi władzami - odpowiedzieli Anglicy.

Przypomnijmy, że w środę władze francuskiej ligi poinformowały, że po konsultacjach z prezesami wszystkich klubów Ligue 1 i Ligue 2, podjęto decyzję o braku zgody na wyjazdy piłkarzy grających w tych ligach na mecze reprezentacji, które odbędą się poza granicami Unii Europejskiej. Przypomnijmy, że Zbigniew Boniek zwrócił uwagę na hipokryzję francuskich działaczy. - Czyli przyjaciele z Francji wymyślili sobie tak: nasza francuska reprezentacja gra dwa mecze w tym okienku poza Unią (Kazachstan i Bośnia) i jest wszystko ok, ale obcokrajowcom dajemy zakaz grania poza Unią. Prześpijmy się - napisał na Twitterze.

Cały czas nie wiadomo, czy do Anglii będą mogli polecieć dwaj inni polscy napastnicy, grający w Bundeslidze: Robert Lewandowski i Krzysztof Piątek. W myśl obecnych przepisów obowiązujących w Niemczech po powrocie z najbliższego zgrupowania grozi im 14-dniowa kwarantanna.

Mecz Anglia - Polska w ramach trzeciej kolejki eliminacji do przyszłorocznych mistrzostw świata zaplanowany jest na środę, 31 marca o godz. 20.45. O tej samej porze zostaną rozegrane dwa inne pojedynki polskiej grupy: Andora - Węgry i San Marino - Albania. 25 marca Polska zagra w Budapeszcie z Węgrami, a trzy dni później, na Stadionie Narodowym z Andorą.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.