Oficjalnie: PZPN obsadził dwa ważne stanowiska

Zarząd Polskiego Związku Piłki Nożnej na ostatnim posiedzeniu zaakceptował nominację na dwie ważne funkcje. Nowym dyrektorem sportowym federacji został Marcin Dorna, a rolę sekretarza generalnego objął Łukasz Wachowski.

Zarówno Marcin Dorna, jak i Łukasz Wachowski pracują w Polskim Związku Piłki Nożnej już od kilkunastu lat. Dorna miał okazję pracować z kilkoma rocznikami młodzieżowych reprezentacji Polski (U-15, U-17 czy U-21), natomiast Wachowski rozpoczął pracę w federacji od Departamentu Prawnego, a w 2012 został Dyrektorem Departamentu Rozgrywek Krajowych. To właśnie 40-letni prawnik wprowadził z sukcesem system VAR do polskich rozgrywek.

Zobacz wideo Tak dziś wygląda Ze Roberto. WOW!

Oficjalnie: Marcin Dorna oraz Łukasz Wachowski ogłoszeni na nowych stanowiskach w PZPN

Polski Związek Piłki Nożnej ogłosił, że zarząd federacji na ostatnim posiedzeniu zatwierdził nominacje Marcina Dorny oraz Łukasza Wachowskiego na nowe stanowiska. Dorna oficjalnie został dyrektorem sportowym PZPN, natomiast Wachowski objął funkcję sekretarza generalnego. Dorna pełnił obowiązki dyrektora sportowego już od 9 października zeszłego roku, kiedy to do dymisji podał się Stefan Majewski. Teraz został już ogłoszony oficjalnie.

Więcej treści sportowych znajdziesz też na Gazeta.pl

Podobnie było w przypadku Łukasza Wachowskiego, który pełnił funkcję sekretarza generalnego od 2 września zeszłego roku, zastępując na tym stanowisku Macieja Sawickiego - pierwotnie miał być na tym stanowisku do końca 2021 roku. Pod kierunkiem m.in. Marcina Dorny powstał Narodowy Model Gry, którego celem jest ujednolicenie szkolenia w Polsce. Łukasz Wachowski obecnie jest też delegatem meczowym UEFA oraz członkiem komisji ds. licencji klubowych UEFA.

To nie były jedyne decyzje podjęte przez zarząd Polskiego Związku Piłki Nożnej na ostatnim posiedzeniu. Dodatkowo został zaakceptowany sztab szkoleniowy, z którym będzie współpracował Czesław Michniewicz. Nowy selekcjoner biało-czerwonych będzie działał m.in. z Kamilem Potrykusem, Kamilem Bortnikiem, Mirosławem Kalitą, Andrzejem Dawidziukiem czy Hubertem Małowiejskim.