71 mln złotych. Ruszyła budowa imponującej restauracji Roberta Lewandowskiego w Polsce

W Giżycku rozpoczęła się budowa restauracji na wodzie "Wodny Świat" Roberta Lewandowskiego. - Można powiedzieć, że wbicie takiej symbolicznej łopaty jest już za nami - mówi w rozmowie z portalem WP Sportowe Fakty burmistrz Giżycka Wojciech Iwaszkiewicz.

Inwestycja ma kosztować ponad 71 milionów złotych, ale została dofinansowana kwotą prawie 41 mln złotych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Projekt realizują cztery firmy, a w jednej z nich udziały ma Robert Lewandowski. W restauracji będzie można zamówić świeżo złowione ryby. Znajdzie się tam także przestrzeń do cumowania łodzi i dodatkowe sekcje, gdzie goście będą mogli sami gotować pod okiem kucharzy lub zapoznawać się z przygotowywaniem ich dań.

Zobacz wideo Domenech o Lewandowskim: Powinien mieć szanse na Złotą Piłkę

Ruszyła budowa restauracji Lewandowskiego. Burmistrz Giżycka: "Wbicie łopaty za nami"

Budowa restauracji już się zaczęła. - Do końca tego tygodnia planujemy domówić się z wykonawcą w kwestii zaplecza budowy. Wystąpił do nas z oficjalną prośbą o wynajęcie miejsca na takie zaplecze. Można powiedzieć, że wbicie takiej symbolicznej łopaty jest już za nami - mówiła w rozmowie z portalem WP Sportowe Fakty burmistrz Giżycka, Wojciech Iwaszkiewicz.

Do końca roku ma zostać zbudowana platforma, na której będzie znajdować się restauracja. W trakcie realizacji projektu nie zostanie zamknięte giżyckie molo, a budowa zajmie tylko część plaży. - To jest właściwie 1/4 całej plaży, a tam kąpieliska i tak nie było - wskazała Iwaszkiewicz. 

Lewandowski wraz z żoną Anną często spędza czas wolny na Mazurach - mają willę we wsi Stanclewo nad jeziorem Jełmuń, gdzie mają do dyspozycji m.in. boisko, kort tenisowy, ogród z prywatnym pomostem i zejściem do jeziora. W restauracji posiłki będą przygotowywane na bazie świeżo łowionych ryb. Powstanie w niej sekcja "self-cooking" dla chętnych do przyrządzenia jedzenia samodzielnie pod okiem szefów kuchni oraz moduł "La Petit Chef", w którym klienci przekonają się o tym, jak przyrządzane są ich posiłki. 

Przeczytaj także:

Więcej o: