Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

List otwarty Legii nie pomógł. Kwestię awansu rozstrzygnęli działacze

Sokół Ostróda awansował do drugiej ligi. To efekt decyzji o zakończeniu rozgrywek w grupie pierwszej trzeciej ligi, którą podjął Warmińsko-Mazurski Związek Piłki Nożnej. W trzeciej lidze zostają m.in. rezerwy Legii i Polonia Warszawa.

W poniedziałek po południu Warmińsko-Mazurski Związek Piłki Nożnej poinformował o zakończeniu rozgrywek w grupie pierwszej trzeciej ligi. Na mocy jego decyzji awans do drugiej ligi uzyskał Sokół Ostróda, a z ligi, tak samo jak w trzech pozostałych grupach, nie spadła żadna drużyna. W lidze utrzymała się zatem m.in. znajdująca się w strefie spadkowej Polonia Warszawa.

Zobacz wideo Nowy trener Arki: Nie boję się tej pracy, choć zdaję sobie sprawę, że podjąłem ryzyko

Jeszcze do niedawna wydawało się, że rozgrywki w grupie pierwszej nie zostaną natychmiastowo zakończone. Spekulowano, że zostanie w niej rozegrany jeden zaległy mecz, w którym Sokół Ostróda miałby podjąć rezerwy Legii Warszawa. To spotkanie o tyle istotne, że przed zakończeniem rozgrywek Sokół zajmował pierwsze miejsce w tabeli z punktem przewagi nad rezerwami Legii. Pierwotnie mecz miał się odbyć 16 listopada, jednak został on przełożony z powodu powołań na spotkania reprezentacji narodowych.

Jeszcze w poniedziałek rano Legia Warszawa opublikowała otwarty list do władz Warmińsko-Mazurskiego Związku Piłki Nożnej, w którym apelowała o możliwość rozegrania meczu z Sokołem. Zarządzający w tym sezonie grupą pierwszą związek podjął jednak inną decyzję. Tak samo jak w grupie czwartej, gdzie kontrowersyjnie awansował Motor Lublin, postanowiono zakończyć rozgrywki i za decydujący przy równej liczbie punktów uznać bilans bramkowy. Dlatego też rezerwy Legii spadły ostatecznie na trzecie miejsce w tabeli, za Sokół Aleksandrów Łódzki, który również zgromadził 36 "oczek".

Decyzja Warmińsko-Mazurskiego Związku Piłki Nożnej oznacza, że rozgrywki trzeciej ligi zostały definitywnie zakończone. Poza Sokołem Ostróda i wspomnianym Motorem Lublin, awans do drugiej ligi wywalczyły też KKS 1925 Kalisz oraz rezerwy Śląska Wrocław.

Pobierz aplikację Sport.pl LIVE na Androida i na iOS-a

Sport.pl LiveSport.pl Live .