Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

FIFA wydała oświadczenie w sprawie rozgrywania meczów reprezentacji narodowych

- W związku z pandemią koronawirusa FIFA postanowiła, że w marcu i kwietniu kluby będą zwolnione z obowiązku wysyłania zawodników na zgrupowania kadry. FIFA rozumie, że organizowanie meczów w obecnych okolicznościach może nie tylko stanowić zagrożenie dla piłkarzy i ogółu społeczeństwa, ale także wynik sportowy mógłby zostać wypaczony - czytamy w oświadczeniu FIFA.

Pandemia koronawirusa paraliżuje rozgrywki sportowe niemal na całym świecie. Możliwe, że czołowy ligi piłkarskie nie zostaną dokończone, a Euro 2020 w ogóle się nie odbędzie. Na razie wiemy, że np. marcowe mecze reprezentacji Polski niemal na pewno zostaną odwołane. Trudną i niezwykle skomplikowaną sytuację w świecie sportu skomentowała FIFA.

Zobacz wideo Balotelli zaimponował wypowiedzią o koronawirusie!

FIFA wydała oficjalne oświadczenie ws. meczów reprezentacji

"W związku z pandemią koronawirusa FIFA postanowiła, że w marcu i kwietniu kluby będą zwolnione z obowiązku wysyłania zawodników na zgrupowania kadry. FIFA rozumie, że organizowanie meczów w obecnych okolicznościach może nie tylko stanowić zagrożenie dla piłkarzy i ogółu społeczeństwa, ale także wynik sportowy mógłby zostać wypaczony. Część drużyn nie mogłaby korzystać z czołowych zawodników.

Dodatkowo FIFA zaleca, aby wszystkie międzynarodowe mecze zaplanowane na marzec i kwiecień zostały odwołane. Odwołane do czasu, gdy już sytuacja będzie opanowana i bezpieczna" - czytamy w oficjalnym komunikacie.

FIFA poinformowała także, że będzie starała się rozmawiać ze wszystkimi federacjami krajowymi, aby wspólnie ustalić kalendarz piłkarski na najbliższe miesiące. Światowa centrala piłkarska dodaje także, że ściśle współpracuje z WHO, światową organizacją zdrowia.

Apel Cristiano Ronaldo. "Nie zwracam się do was jako piłkarz. To bardzo ważne"

- Nie zwracam się do was jako piłkarz, ale jako syn, ojciec i człowiek zainteresowany bieżącymi wydarzeniami, które mają wpływ na losy świata. To bardzo ważne, abyśmy postępowali zgodnie z radami WHO - oświadczył na Twitterze Cristiano Ronaldo.