Zimowe atrakcje Słowacji. Jak nie narty, to co?

Słowacja to nie tylko dobrze przygotowane stoki i narciarskie kurorty. To także wspaniałe baseny termalne, jaskinie, zamki i sycąca kuchnia. Co robić na Słowacji poza jazdą na nartach?
słowacja, zamek orawski słowacja, zamek orawski Fot. Shutterstock

Zamki Słowacji

Tekst pochodzi z serwisu podróże.gazeta.pl

Słowacja może się poszczycić wspaniałymi zamkami. Nie można przejechać przez Słowację, nie natykając się na jakąś warownię położoną majestatycznie na stromych skałach. Zamki są zazwyczaj zadbane i odnowione, mieszczą się w nich muzea. Duża część z nich jest w sezonie zimowym niestety zamknięta, ale jest kilka, których wnętrza udostępniane są przez cały rok. Najsłynniejszy to położony niedaleko polskiej granicy Zamek Orawski. To jedna z najpiękniejszych budowli historycznych Słowacji i jedna z najbardziej malowniczych tego typu w Europie. W pomieszczeniach zamku ma swoją siedzibę Orawskie Muzeum z wieloma ekspozycjami. Zamek w Bojnicach położony w centralnej Słowacji, niedaleko miasta Priewidza, nawiązuje swoim wyglądem do romantycznych, francuskich zamków znad Loary. Obecnie znajdują się w zamku ekspozycje muzeum, prezentujące m.in. pierwotne umeblowanie i przedmioty artystyczne z przełomu XIX i XX wieku oraz późnogotycki zestaw obrazów, tzw. ołtarz Bojnicki. Warto też zwiedzić muzeum, basztę armatnią i wieżę Zamku Trenczyńskiego słynącego z największych w Europie piwnic do przechowywania wina. Spacery po zamkowych komnatach mogą być idealną odskocznią od nart.

sauna sauna Fot. Shutterstock

Beszeniowa

Atrakcyjnym kąpieliskiem termalnym na Słowacji jest Beszeniowa położona w głębokiej Kotlinie Liptowskiej u stóp Gór Choczańskich. Tutejszy park spodoba się miłośnikom gorących kąpieli na powietrzu. Zdaniem niektórych woda w basenach termalnych Beszeniowej ma nie tylko właściwości lecznicze, ale też odchudzające. Jedno jest pewne - przynosi odprężenie po męczących górskich wycieczkach. Kąpiel w odkrytym, gorącym basenie przy minusowej temperaturze jest niezwykłym doznaniem.

jaskinia, słowacja jaskinia, słowacja Fot. Shutterstock

Jaskinie Słowacji

Jaskinie należą do najcenniejszych skarbów naturalnych Słowacji. Największa liczba jaskiń znajduje się w Niskich Tatrach. Niektóre są otwarte także zimą. Najbardziej rozległy system jaskiń tworzą Jaskinie Demianowskie - Lodowa i Wolności. Oglądany tu podziemny świat zachwyca ogromnym bogactwem nacieków tworzących fantastyczne formy i kształty. Jaskinie cechują także okazałe jaskiniowe jeziorka. W Domicy, jaskini znajdującej się na Płaskowyżu Silickim, główną atrakcją jest spływ jaskiniową rzeką po podziemnych korytarzach. Domica charakteryzuje się dużymi, przestronnymi komnatami, jest także domem ponad półtora tysięcznej grupy nietoperzy. Jaskinia Beliańska znajduje się na zboczach Tatr Beliańskich nad Kotliną Tatrzańską. Zwiedzających oczarowują tu zwłaszcza naciekowe wodospady, stalagmity przypominające pagody i liczne jeziorka.

kuchnia słowacka, słowacja, jedzenie kuchnia słowacka, słowacja, jedzenie Fot. Shutterstock

Kuchnia

Dania kuchni słowackiej są sycące i rozgrzewające, raczej ciężkie. Osoby, które podczas zimowych urlopów cenią sobie krzepiący posiłek, będą słowacką kuchnią zachwycone. W każdej górskiej miejscowości znaleźć można restauracje oferujące regionalne potrawy. Do typowych potraw słowackich należą dania mączne - kluski, knedle z owocami. Do rangi potrawy narodowej urosły bryndzové halušky, czyli drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego podawane z bryndzą i okraszone smalcem ze skwarkami oraz śmietaną. Podstawą dla turysty przebywającego na Słowacji jest spróbowanie prażonego sera. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się w panierce na głębokim tłuszczu, a danie to podaje się z frytkami i sosem tatarskim. Sycącym posiłkiem są też pirohy, czyli pierogi nadziewane bryndzą, polane tłuszczem ze skwarkami. Węgierskie wpływy w kuchni Słowacji to gulasz i paprykowa zupa rybna ostro doprawione papryką i czosnkiem. Podczas klasycznego słowackiego obiadu nie może zabraknąć też zup - np. kapuśniaku, zupy czosnkowej (podawanej czasami w bochenku chleba), fasolowej z kiełbasą. Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo, najpopularniejsze w tym kraju to Złoty Bażant. Jak dobrze, że te wszystkie tłuste posiłki można spalić na stoku.