Wszystkie przepisy zostały przetestowane na kolarzach, a cenne porady dietetyka sportowego pomogą osiągnąć założone cele - wymarzonej wagi czy maksymalizacji efektów treningowych. Przy wszystkich przepisach znajdują się wartości energetyczne oraz oznaczenia: danie wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe. Kolarzu, Cyklisto, Rowerzysto! Niezależnie od tego, czy ścigasz się w amatorskich zawodach, czy po prostu lubisz jeździć na rowerze - ta książka jest dla Ciebie!
KSIĄŻKA "BIKE&COOK. KULINARNY PORADNIK ROWERZYSTY" DOSTĘPNA BĘDZIE W KSIĘGARNIACH OD 15 MARCA.
Więcej o poradniku na Facebook'u.
Autorami książki są:
Jagoda Podkowska - autorka całej części merytorycznej, w której opisuje w przystępny sposób jak odpowiednie odżywianie pomaga osiągnąć lepsze wyniki w sporcie amatorskim i zawodowym. Pomogła również w opracowaniu wszystkich przepisów i policzyła wartości odżywcze.
Jagoda jest dietetykiem sportowym i specjalistą ds. suplementacji, szefem Departamentu Żywienia
High Level Diet - dietetyka sportowa
w
High Level Center
.
'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowców AGNIESZKA MURAK
AGNIESZKA MURAK
Jagoda o sobie:
"Wszystko, co robię na co dzień, zarówno w pracy, jak i w domu, sprowadza się do dbania o zdrowie własne i innych. Sport towarzyszył mi od zawsze, a w pewnym momencie zaczęłam też pracować nad swoją dietą i suplementacją, dzięki czemu przetestowałam na sobie wszystkie możliwe diety. Zrozumiałam też, że odżywianie ma niesamowitą moc. Doktoryzuję się w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW. Jestem wykładowcą na AWF w Warszawie oraz w Szkole Trenerów Piłki Nożnej PZPN. Na co dzień opiekuję się zarówno amatorami sportu, jak i sportowcami zawodowymi różnych dyscyplin, w większości wytrzymałościowych."
Tomasz Kołodziejczyk - autor bloga kulinarnego
szczypta.com
, pasjonat nowych smaków i niebanalnych połączeń, stylista potraw, ale też doświadczony marketingowiec. Do swojej pracy podchodzi holistycznie. Marketing zna od kuchni, a kuchnię doskonale potrafi okiełznać marketingowo.
'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowców AGNIESZKA MURAK
AGNIESZKA MURAK
Tomek o sobie: "W kuchni uwielbiam eksperymentować z fakturą i smakiem. Młodość spędzona we Francji i fascynacja śródziemnomorską kulturą wyraźnie wyczuwalne są w wielu moich potrawach. Inspiracji poszukuję na każdym kroku. Podróżując w najdalsze zakątki świata ale też przechadzając się po Hali Mirowskiej. Zawsze staram się mieć otwarty umysł i poszerzać swoje kuchenne horyzonty."
Marta Kekusz - wraz z Tomkiem Kołodziejczykiem przygotowali wszystkie potrawy na potrzeby zdjęć i w przystępny sposób spisali przepisy tak, żeby każdy sobie poradził z ich przygotowaniem.
Marta o sobie: "Jak wszystkie w życiu niespodzianki, fajne rzeczy przytrafiają się przypadkiem. Kiedy trafiłam do Kolarski ego - miejsca łączącego sklep rowerowy, kawiarnię i serwis, poznałam też najlepszych kumpli. I tak powstała nasza książka! Gotuję, bo kocham jeść i uwielbiam karmić innych! Moim zdaniem jedzenie ma wielką moc, może złagodzić całe zło świata:)"
Przedstawiamy Wam póki co dwa spośród wielu dostępnych w publikacji przepisów:
PUDDING KOKOS-CHIA Z BORÓWKAMI
'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowców AGNIESZKA MURAK
AGNIESZKA MURAK
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
SZKLANKA MLEKA KOKOSOWEGO (250 ml)
2-3 ŁYŻKI NASION CHIA (20-30 g)
1 ŁYŻKA WI.RK.W KOKOSOWYCH (6 g)
2 GARŚCI BOR.WEK LUB INNYCH ULUBIONYCH OWOC.W:
TRUSKAWEK, POZIOMEK, JAG.D ITP. (100 g)
1 ŁYŻKA MIODU (25 g)
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 392
BIAŁKO: 5 g
TŁUSZCZ: 28 g
WĘGLOWODANY: 32 g
BŁONNIK: 5 g
Mleko kokosowe wymieszaj z nasionami chia, wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż nabierze konsystencji budyniu. Dodaj umyte owoce i polej miodem lub syropem. Podawaj schłodzone.
IZOTONIK CZERWONY
'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowców AGNIESZKA MURAK
AGNIESZKA MURAK
SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml:
2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ
LUB MROŻONEJ ŻURAWINY (250 g)
2 ŁYŻKI MIODU (50 g)
SOK Z 1 LIMONKI
1 l WODY
SZCZYPTA SOLI
WARTOŚCI NA 1 BIDON:
KCAL: 143
BIAŁKO: 0,5 g
TŁUSZCZ: 0 g
WĘGLOWODANY: 38 g
BŁONNIK: 6 g
Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
W razie potrzeby możesz dosłodzić miodem. Przed wlaniem do bidonu przecedź przez sitko o małych oczkach.
Tytuł: "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty"
Autorzy: Jagoda Podkowska, Tomasz Kołodziejczyk, Marta Kekusz
Wydawca: Wydawnictwo Filo, 2017
Liczba stron: 288
Cena: 49,99 zł