Sport.pl

Marcin Gortat zajął jasne stanowisko ws. sporu Waczyńskiego z PZKosz. "To kłamliwe rzeczy"

Coraz bardziej napięta atmosfera panuje w koszykarskiej reprezentacji Polski. Na spór Adama Waczyńskiego z prezesem Polskiego Związku Koszykówki zareagował Marcin Gortat. - Sposób, w jaki został potraktowany Waczyński jest naprawdę słaby. Po piętnastu latach gry został odsunięty od składu. Sposób i powód odsunięcia są dziwne i niewytłumaczalne - powiedział jeden z najlepszych polskich koszykarzy w historii w "Sportowym Wieczorze" TVP.

Spór Adama Waczyńskiego z przedstawicielami Polskiego Związku Koszykówki zaczął się we wtorek. Właśnie wtedy Mike Taylor, selekcjoner koszykarskiej reprezentacji Polski, nie powołał Waczyńskiego, wieloletniego kapitana kadry, na mecze eliminacyjne z Izraelem i Hiszpanią do EuroBasketu. Amerykanin tłumaczył, że 30-letni zawodnik Unicaja Málaga zrezygnował z kadry, bo zamierzał odpocząć. Waczyński wydał specjalne oświadczenie w tej sprawie.

- Nieprawdą jest, że "postanowiłem odpocząć". Boli mnie, że zostałem tak potraktowany i z tego powodu wystawiono moją osobę na krytykę. W rezultacie czuję się zmuszony, aby zająć stanowisko - wyznał Waczyński. Na te słowa odpowiedzieli najpierw trener reprezentacji, Mike Taylor, a następnie Radosław Piesiewicz, prezes PZKosz. Obaj podkreślali, że najważniejsze jest dobro drużyny, a wszystkie decyzje dotyczące składu reprezentacji były podejmowane wyłącznie przez trenera.

Gortat: "Odpuśćmy komentarze, że jestem zły, bo nie gram w koszykówkę"

Zobacz wideo

Marcin Gortat zareagował na spór Waczyńskiego z PZKosz

Teraz na spór zareagował Marcin Gortat, przewodniczący Polskiego Związku Zawodowego Koszykarzy. - Niestety, sposób, w jaki został potraktowany Waczyński jest naprawdę słaby. Po piętnastu latach gry został odsunięty od składu. Sposób i powód odsunięcia są dziwne i niewytłumaczalne - przyznał były zawodnik klubów NBA: Orlando Magic, Phoenix Suns, Washington Wizards i Los Angeles Clippers.

– Oświadczenia opublikowane w mediach społecznościowych przez prezesa i trenera Mike'a Taylora są dziwne i można odnieść wrażenie, że nie są pisane przez nich. Rzeczy zawarte w tych oświadczeniach są po prostu kłamliwe - dodał w rozmowie ze "Sportowym Wieczorem" na antenie TVP.

- Panie prezesie apeluję do pana, proszę przestać pisać oświadczenia. Proszę przestać chodzić po korytarzach i opowiadać bzdury i kłamliwe rzeczy na temat Waczyńskiego i sytuacji w polskiej koszykówce. Prosimy złapać za telefon, zadzwonić do Adama, wytłumaczyć sytuację, ponieważ to nasz kapitan. Chłopak, który całe życie poświęcił reprezentacji Polski - zakończył 35-latek.

Komentarze (24)
  • gunston

Oceniono 30 razy 24

Czułem, że Gortat długo nie wytrzyma bez własnego komentarza. I dobrze. Potwierdza tylko ogólne przeświadczenie, że źródłem zamieszania jest obecnie urzędujący prezes. Prezes, który zamiast rozmawiać z ludźmi pisze oświadczenia w prasie. Taki z niego lider.
    Problem sam się nie rozwiąże a prezes raczej nie ustąpi. Ucierpi na tym koszykówka ale czy to prezesa aż tak bardzo obchodzi?

• barakuda62

Oceniono 27 razy 19

Waczyński czymś podpadł Dojnej Zmianie, która opanowała PZKosz a w takiej sytuacji nie ma zmiłuj- partia jest najważniejsza a wódz tylko jeden :/

• kaczyzmowi_stop

Oceniono 21 razy 15

Piosbolszewicy niszczą wszystko, gdzie tylko się pojawią. Zniszczyli stadniny koni, to zniszczenie człowieka dla nich pikuś.

• optymistaa43

Oceniono 15 razy 13

Panie Gortat,wladza z nadania PiS nie musi sie tlumaczyc,te pisowskie mendy potrafia zepsuc wszystko a nienawidzacy Polski i Polakow zydKelksztejn-Kaczynski-BALBINA jest bardzo zadowolony bo znow moze cos spie,,,,,,,,,,lic swoimi polskimi warcholami.

• louis_von_cypher

Oceniono 9 razy 9

niedługo dopadnie to siatkowkę, tam rysio gulbinowicz się czarnogęsi, prawie jak z ambony.

• optymistaa43

Oceniono 9 razy 7

Prezes z nadania PiS nie musi sie tlumaczyc,te pisowskie mendy potrafia zepsuc wszystko a nienawidzacy Polski i Polakow zydKelksztejn-Kaczynski-BALBINA jest bardzo zadowolony bo znow moze cos spie,,,,,,,,,,lic swoimi polskimi warcholami.

• oloros11

Oceniono 12 razy 6

NA DZIALACZY ZAWSZE MOZNA LICZYC
    związki sportowe to sa struktury poskomunistyczne wygodne emerytury byleco esbekow, działaczy wszelkiej msci partyjniackie synekury , zbiegowisko staruchów zasłużonych dla władzy ich kochanek i inne wyobraźnio brakuje

• kerajek

Oceniono 6 razy 4

Kłamstwo to jedna z głównych cech Polskich trenerów i działaczy sportowych. Kibic rzadko całej prawdy się dowie. I nie mam tu na myśli tylko prezesów koszykówki. Im bardziej popularny sport tym więksi oszuści. Futbol nr. 1

• zlosliwyskrzat

Oceniono 3 razy 3

- A ty skąd wiedziałaś, że mnie zastaniesz Marcin
    - Przechodziliśmy, po prostu i wpadliśmy.
    - Jak to – przechodziłeś?!!! Z tragarzami?
    - Taa!! Przechodziliśmy. Z tragarzami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX