Olej palmowy - brzmi naturalnie i nieszkodliwie? Nic bardziej mylnego!Olej palmowy zawiera do 45% szkodliwych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi "złego cholesterolu". Szczególnie często możemy spotkać go w przypadku słodyczy ze sklepowych półek, ale również w mrożonych frytkach, gotowych zupach i mleku w proszku. Często ukrywa się pod nazwą tłuszcz roślinny, olej roślinny lub tłuszcz roślinny utwardzany - dlatego w sklepach miejcie się na baczności.
Olej rzepakowy - jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera trzykrotnie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż olej słonecznikowy. Można go używać na zimno: do sałatek, pieczywa, jako składnik past warzywnych. Olej rzepakowy nadaje się również do smażenia.
Olej lniany - fantastyczne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Można go spożywać wyłącznie na zimno. Warto zatem polewać nim sałatki, kasze, ryż, wzbogaca również smak warzywnych past.
Olej sezamowy - źródło witamin m.in. z grupy B oraz witaminy A i E. Nadaje się zarówno do spożywania na zimno, jak i do smażenia.
Olej kokosowy - dzięki zawartości kwasu laurynowego posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Można go spożywać na zimno, jak i do smażenia. Olej kokosowy jest również wykorzystywany jako środek pielęgnacyjny na skórę.
Awokado - źródło m.in. witamin C, E, A oraz z grupy B, a także potasu. Warto dodawać go sałatek, warzywno-owocowych koktajli, świetnie sprawdza się również zamiast masła lub jako pasta na kanapki.
Orzechy - w zależności od rodzaju, stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Unikajmy jednak kupowania orzechów smażonych i solonych.
Konsultacja: Anna Dziedzic Fitmom.pl
źródło: Okazje.info