Nowa piramida nosi nazwę: piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, w związku z tym u jej podstawy jest ruch! Zgodnie z zaleceniami IŻŻ powinniśmy być aktywni przez minimum 30-45 minut dziennie. Przy tym nie ma większego znaczenia jaką aktywność wybierzemy. Liczy się przede wszystkim regularność.
Z piramidy zostały usunięte słodycze (wcześniej umieszczone one były na szczycie), gdyż nie są nam w ogóle potrzebne.
Zwrócono uwagę na fakt, iż zmniejsza się spożywanie przez Polaków owoców i warzyw. W piramidzie zostały one umieszczone na dole, tuż nad aktywnością fizyczną. - Ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce spożywajmy więc jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę, tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce - czytamy na stronie Instytutu Żywności i Żywienia słowa prof. Mirosława Jarosza.
Według nowej piramidy należy zwrócić baczniejszą uwagę na produkty zbożowe (w szczególności produkty pełnoziarniste). Stanowią one doskonałe źródło żelaza i wapnia. Nabiał umieszczono na czwartym miejscu.
Prof. Jarosz podkreślił, że mięso powinno być tylko dodatkiem do warzyw i produktów zbożowych. Przy tym warto zminimalizować spożywanie czerwonego mięsa i zastąpić je rybami i drobiem.
W ostatnich latach spadło spożycie tłuszczów zwierzęcych, co jest akurat dobrą wiadomością. Niestety w zamian za to zajadamy się tłuszczami roślinnymi (tłuszcz palmowy wiedzie prym). I według Instytutu Żywności i Żywienia to one są głównym źródłem otyłości wśród dzieci (co trzecie dziecko w wieku 10-15 lat ma nadmierną masę ciała).
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (a dla aktywnego dziecka w szczególności!), jednak warto postawić na oleje: rzepakowy, lniany, awokado, orzechy.
Ponadto prof. Jarosz zaleca, aby zminimalizować spożycie soli.gdyż zwiększa ona ryzyko zawału serca i udaru mózgu oraz raka żołądka. W zamian za to używajmy przypraw takich jak: cynamon, imbir, kurkuma, tymianek.
Należy również spożywać więcej płynów, głównie wodę i soki. Dorośli nie muszą całkowicie wyrzekać się herbaty ani kawy, gdyż według najnowszych badań zmniejszają one ryzyko chorób takich jak cukrzyca czy udary mózgu.
Należy pamiętać, że piramida żywienia jest stworzona dla osób przeciętnie aktywnych. Jeśli ty lub twoje dziecko regularnie trenujecie, musicie zwrócić baczniejszą uwagę na to, co jecie, gdyż organizm wystawiany na duży wysiłek ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe (np. bieganie, kolarstwo) powinni regularnie kontrolować poziom magnezu, żelaza i potasu. Jeśli przygotowujesz się do maratonu, zadbaj zatem produkty bogate w te mikro i makroelementy.
źródło: Okazje.info