Żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, czyli białka w krwinkach czerwonych. Odpowiada ono za wiązanie i transport tlenu do różnych narządów ciała, co jest niezwykle ważne podczas wykonywania wysiłku fizycznego. Co więcej, pierwiastek ten pełni również swoją ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego , chroniąc organizm przed niechcianymi infekcjami.
Nasz organizm wyczerpuje zapasy żelaza stopniowo, objawy jego niedoboru nie będą widoczne natychmiast. Początkowo niedostateczna podaż tego pierwiastka wraz z dietą może wywołać obniżenie koncentracji, trudności w zapamiętywaniu i nauce. Z kolei dzieci z anemią, której niedobór żelaza jest najczęstszym powodem, charakteryzują się bladym wyglądem skóry, ciągłym uczuciem zmęczenia, nerwowością, obniżeniem apetytu i zawrotami głowy.
Głównym czynnikiem, które może powodować niedobory żelaza, są błędy dietetyczne i tu w pierwszej kolejności należy szukać źródła problemów z anemią.
Zazwyczaj niedobór żelaza pojawia się, gdy:
spożycie mięsa i ryb na zbyt niskim poziomie
źle zbilansowana dieta wegańska bądź wegetariańska
szybki wzrost
obfite miesiączkowanie
uprawianie sportów wytrzymałościowych
intensywna aktywność fizyczna
Dzieci, które uprawiają sport są bardziej narażone na niedobory żelaza z racji, iż intensywne treningi ograniczają jego wchłanianie. Ponadto wzmożony wysiłek powoduje większe straty żelaza. Pamiętajmy o tym, komponując posiłki dla naszego małego sportowca.
Poniżej znajduje się ogólnie przyjęta norma spożywania żelaza prze dzieci. Pamiętajmy, że w przypadku osób prowadzących aktywny tryb życia lub związanych nieodłącznie ze sportem, zapotrzebowanie na żelazo może być nieco większe niż u przeciętnego dziecka.
Zalecane dzienne spożycie żelaza (mg)
Chłopcy:
wiek 1-3 : 7 mg
wiek 4-9: 10 mg
wiek 10-14: 10 mg
wiek 15-18: 12 mg
Dziewczęta:
wiek 1-3 : 7 mg
wiek 4-9: 10 mg
wiek 10-14: 10/15* mg
wiek 15-18: 15 mg
*przed/po pojawieniu się miesiączki
Żelazo dzielimy na hemowe oraz niehemowe. Tego pierwszego znajdziemy najwięcej w produktach pochodzenia zwierzęcego, a przyswajane jest przez organizm na poziomie 20-30%. Z kolei żelazo niehemowe występuje głównie w produktach roślinnych i wchłania się w znacznie niższym stopniu niż jego poprzednik. Okazuje się jednak, że spożywając posiłki z produktami pochodzenia roślinno-zwierzęcego zwiększamy wchłanianie żelaza niehemowego, dlatego warto o tym pamiętać komponując dania dla siebie i swoich pociech.
Witamina C również pełni ważną rolę w przyswajaniu żelaza. Wystarczy już szklanka soku z cytrusów lub koktajlu z cytryną i natką pietruszki do posiłku, aby poprawić jego wchłanianie. Ważne jest jednak, aby były to świeże owoce/ warzywa bogate w witaminę C, ponieważ te już przetworzone nie spełnią swojego zadania. Herbatę należy wypijać raczej między posiłkami. W przypadku podejrzenia niedoboru żelaza odradzany jest ten napój z uwagi na zawarte w nim taniny, obniżające wchłanianie Fe. Inne witaminy ułatwiające wykorzystanie żelaza przez organizm w procesach krwiotwórczych: witaminy z grupy B (zwłaszcza B6, B12, kwas foliowy)
Przeczytaj również: jak odżywiać małego sportowca
Fasola biała 6,9 mg/ 100g
Płatki owsiane 3,9 mg/ 100g
Szpinak w formie duszonej 3,6 mg/100g
Wołowina (polędwica) 3,1mg / 100g
Dorsz 1,1 mg/ 100g
Kasza gryczana 2,8 mg / 100g
Morele suszone 5,5 mg/ 100g
Kakao gorzkie 13,7 mg/ 100g
Orzechy pistacjowe 4,2 mg/ 100g
Czekolada gorzka 11,9 mg/ 100g
Pestki dyni 11,2 mg / 100g
Nasiona słonecznika 4,2 mg/ 100g
Kapusta włoska 3,6 mg/ 100g
Chleb razowy 2,43 mg/ 100g
Bób 4,5 mg / 100g
Artykuł przygotowała dietetyk Joanna Jankowska Fit and Eat
źródło: Okazje.info