Obiad na medal. [ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ]

40 minut. Tyle maksymalnie czasu potrzebujemy na przyrządzenie zdrowej i pożywnej zupy. Autorka bloga kuchnia-marty.pl proponuje przepis, który nam szczególnie przypadł do gustu

Cukinia wspiera regenerację organizmu oraz zapobiega anemii. Zawiera magnez, potas i żelazo - trzy składniki, które są szczególnie korzystne dla małego sportowca.

Por to skarbnica witamin m. in wit. A, B, C oraz minerałów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu. Dzięki tej "mieszance" to warzywo wzmacnia układ odpornościowy, reguluje poziom cukru we krwi

Por to skarbnica witamin m. in wit. A, B, C oraz minerałów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu. Dzięki tej "mieszance" to warzywo wzmacnia układ odpornościowy, reguluje poziom cukru we krwi

Kalarepa dostarcza m. in. witaminy z grupy B, C, K oraz składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, fosfor. wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Średniej wielkości kalarepka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Kasza jaglana stanowi świetne źródło błonnika, witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, a przede wszystkim żelaza, dlatego też poleca się ją osobom z niedokrwistością. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać również chorzy na celiakię. W połączeniu z roślinami strączkowymi stanowi bardzo dobre źródło białka, gdyż razem tworzą idealną kombinację aminokwasów.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.