Kasza jaglana to produkt niemal doskonały:
- nie zawiera glutenu, zatem można ją podawać również chorym na celiaklię
- jest lekkostrawna, sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka
- posiada właściwości antywirusowe. Warto ją włączać do menu dziecka w celach profilaktycznych, jednak pomocna jest także w momencie, gdy malec już zachoruje
- zawiera żelazo, potas, wapń, fosfor, a także witaminy z grupy B
Twoje dziecko nie jest przyzwyczajone do jedzenia kasz? Nic straconego! Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna. Można ją przygotować na słono jako opcja obiadowa lub słodko w ramach pysznego i pożywnego śniadania lub przekąski. Przedstawiamy wam dwa wyjątkowe przepisy na jaglane desery.
Ekodis Kasza Jaglana 1000g | Kozłek kasza jaglana 1 kg | MELVIT Kasza jaglana 900g |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki
szklanka kaszy jaglanej
półtorej szklanki mleka
2 łyżki miodu
100g wiórków kokosowych
aromat migdałowy lub laska wanilii
kakao
Przygotowanie
Kaszę opłukać, przesypać do garnka zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Około 80g wiórków uprażyć na patelni. Gdy mleko odparuje dodaj kokos z patelni, aromat i miód. Wszystko razem wymieszaj i odczekaj aż trochę ostygnie. Przygotuj dwa talerzyki, na jeden wsyp resztę wiórków, na drugi kakao. Z kaszy formuj kuleczki, obtocz je w kokosie i kakao. Ułóż na papierze śniadaniowym.
Autorką przepisu jest Anna Dziedzic fitmom.pl
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
2 banany
wanilia do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną na mleku. Gdy już stanie się miękka, przelej ją do blendera, dodaj banany i wanilię. Zmiksuj. Budyń gotowy!
- do blendera przelać kaszę, dodać 2 banany i wanilię do smaku
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
Autorką przepisu jest Anna Dziedzic fitmom.pl