10 produktów bogatych w witaminę C

Witamina C przyspiesza regenerację, wspomaga absorpcję żelaza i zwiększa odporność na działanie wirusów. Oto 10 naturalnych produktów, które stanowią najlepsze źródło tego składnika.

Czarna porzeczka

Już w 100 gramach owoców znajdziemy  aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dla osoby dorosłej. To cztery razy więcej niż w pomarańczy! Co więcej, czarna porzeczka zawiera także witaminę P, dzięki której wit. C jest lepiej przyswajalna.

Czarna porzeczka nie jest jednak najbardziej lubianym przez dzieci owocem, z racji na jej charakterystyczny, cierpki smak. Warto zatem wykorzystać porzeczkę do wyrobu przetworów: dżemów, soków, galaretek.

Zdjęcie DARY NATURY HERBATKA Z CZARNEJ PORZECZKI 100g Zdjęcie SYMBIO Sok jabłko czarna porzeczka 300ml Zdjęcie TARCZYN NEKTAR CZARNA PORZECZKA 300ml
DARY NATURY HERBATKA Z CZAR... SYMBIO Sok jabłko czarna po... TARCZYN NEKTAR CZARNA PORZE...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Czerwona papryka

Czerwona papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. W jednej znajduje się nawet 150 mg (czyli pięciokrotnie więcej niż w jednej cytrynie), podczas gdy zapotrzebowanie dla dziecka i osoby dorosłej to 60 mg!

Najlepiej oczywiście podawać ją na surowo (najprostszym sposobem jest pokrojenie na paseczki i serwowanie przy każdej możliwej okazji - jako przekąska między posiłkami, dodatek do kanapek). Na szczęście jednak papryka przy obróbce termicznej traci swoje wartości tylko w niewielkim stopniu.

Zdjęcie BergHOFF SIMPSONS LISA POJEMNIK ŚNIADANIOWY 1500201 Zdjęcie Disney Pojemnik śniadaniowy Kubuś w lesie 96194 Zdjęcie Pojemnik Śniadaniowy 06,7208
BergHOFF SIMPSONS LISA POJE... Disney Pojemnik śniadaniowy... Pojemnik Śniadaniowy 06,7208
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Brukselka Brukselka Fot. Shutterstock.com

Brukselka

Raptem 150 g tego warzywa wystarczy, aby pokryć stuprocentowe zapotrzebowanie na witaminę C. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chroni przed wirusami. Wspomaga pracę górnych dróg oddechowych.

Ponadto brukselka zawiera dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A, E, H i K oraz składniki mineralne: cynk, miedź, fosfor, mangan, żelazo, sód, wapń, magnez, potas, kwas foliowy.

Zdjęcie Zdrowa kuchnia dla dzieci Zdjęcie Zdrowa kuchnia dla dzieci Zdjęcie Tescoma Zastawa stołowa dziecieca BAMBINI Wróżki
Zdrowa kuchnia dla dzieci Zdrowa kuchnia dla dzieci Tescoma Zastawa stołowa dzi...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Kalafior

W 100 g kalafiora znajduje się 69 mg witaminy C. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu.

Kalafiora można piec, smażyć, gotować, niestety poddawanie go długiej obróbce termicznej sprawia, że wytraca on wiele cennych składników. Dlatego dbajmy o to, aby go nie rozgotowywać. Warto również spożywać kalafiora na surowo (np. w surówkach).

Szpinak Szpinak Fot. Shutterstock

Szpinak

Szpinak minimalnie przegrywa z kalafiorem pod względem zawartości witaminy C. W 100 g znajduje się bowiem jej aż 68 mg. Ponadto w zielonych liściach znajdziemy potas, żelazo, foliany, jod, mangan, witaminy E, K, betakaroten oraz witaminy z grupy B.

Pyszny w owocowo-warzywnych koktajlach (np. szpinak, banan, sok z cytryny) oraz jako nadzienie do pierogów, naleśników, tortilli.

Truskawki

Tuż za szpinakiem plasują się truskawki. Niestety sezon na nie trwa krótko, więc korzystajcie z nich zawsze, jak tylko pojawiają się na bazarkowych straganach.

Oprócz witaminy C, truskawki są bogate w witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, magnez. Ma również działanie przeciwzapalne, zatem wspiera regenerację i pomaga przyspieszyć leczenie po urazach sportowców.

Poziomka Poziomka Fot. 123RF

Poziomki

Garść poziomek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, stanowi również bogate źródło potasu.

Do jedzenia poziomek nie trzeba dzieci namawiać. Soczyste i słodkie dadzą orzeźwienie w letni, upalny dzień.

Kiwi Kiwi MARCIN KLABAN

Kiwi

W 100 g tego owocu znajduje się 59 mg witaminy C. Ponadto kiwi jest źródłem witamin: B, E, K oraz żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku.

Ze względu na kwaskowaty smak, nie każde dziecko je uwielbia. W takim przypadku kiwi może stanowić dodatek do sałatek owocowych lub owocowych koktajli.

Czerwona kapusta Czerwona kapusta Fot. Jarosław Madejski

Kapusta czerwona

Czerwona kapusta jest skarbnicą wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. 100 g czerwonej kapusty zawiera tyle witaminy Ci, ile jest w 100 g cytryny.

Można ją jeść w sałatkach, duszoną, kiszoną. Natomiast sok z czerwonej kapusty działa przeciwzapalnie i łagodzi obrzęki.

cytryna cytryna Fot. Shutterstock

Cytryna

Sok z cytryny jest od lat zalecany jako źródło witaminy C. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że ten żółty owoc zawiera także potasu, magnezu, sód, żelazo, a także witaminy z grupy B i E.