10 produktów bogatych w witaminę C
Czarna porzeczka
Już w 100 gramach owoców znajdziemy aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dla osoby dorosłej. To cztery razy więcej niż w pomarańczy! Co więcej, czarna porzeczka zawiera także witaminę P, dzięki której wit. C jest lepiej przyswajalna.
Czarna porzeczka nie jest jednak najbardziej lubianym przez dzieci owocem, z racji na jej charakterystyczny, cierpki smak. Warto zatem wykorzystać porzeczkę do wyrobu przetworów: dżemów, soków, galaretek.
![]() |
![]() |
![]() |
DARY NATURY HERBATKA Z CZAR... | SYMBIO Sok jabłko czarna po... | TARCZYN NEKTAR CZARNA PORZE... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Czerwona papryka
Czerwona papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. W jednej znajduje się nawet 150 mg (czyli pięciokrotnie więcej niż w jednej cytrynie), podczas gdy zapotrzebowanie dla dziecka i osoby dorosłej to 60 mg!
Najlepiej oczywiście podawać ją na surowo (najprostszym sposobem jest pokrojenie na paseczki i serwowanie przy każdej możliwej okazji - jako przekąska między posiłkami, dodatek do kanapek). Na szczęście jednak papryka przy obróbce termicznej traci swoje wartości tylko w niewielkim stopniu.
![]() |
![]() |
![]() |
BergHOFF SIMPSONS LISA POJE... | Disney Pojemnik śniadaniowy... | Pojemnik Śniadaniowy 06,7208 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Brukselka
Raptem 150 g tego warzywa wystarczy, aby pokryć stuprocentowe zapotrzebowanie na witaminę C. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chroni przed wirusami. Wspomaga pracę górnych dróg oddechowych.
Ponadto brukselka zawiera dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A, E, H i K oraz składniki mineralne: cynk, miedź, fosfor, mangan, żelazo, sód, wapń, magnez, potas, kwas foliowy.
![]() |
![]() |
![]() |
Zdrowa kuchnia dla dzieci | Zdrowa kuchnia dla dzieci | Tescoma Zastawa stołowa dzi... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kalafior
W 100 g kalafiora znajduje się 69 mg witaminy C. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu.
Kalafiora można piec, smażyć, gotować, niestety poddawanie go długiej obróbce termicznej sprawia, że wytraca on wiele cennych składników. Dlatego dbajmy o to, aby go nie rozgotowywać. Warto również spożywać kalafiora na surowo (np. w surówkach).

Szpinak
Szpinak minimalnie przegrywa z kalafiorem pod względem zawartości witaminy C. W 100 g znajduje się bowiem jej aż 68 mg. Ponadto w zielonych liściach znajdziemy potas, żelazo, foliany, jod, mangan, witaminy E, K, betakaroten oraz witaminy z grupy B.
Pyszny w owocowo-warzywnych koktajlach (np. szpinak, banan, sok z cytryny) oraz jako nadzienie do pierogów, naleśników, tortilli.
Truskawki
Tuż za szpinakiem plasują się truskawki. Niestety sezon na nie trwa krótko, więc korzystajcie z nich zawsze, jak tylko pojawiają się na bazarkowych straganach.
Oprócz witaminy C, truskawki są bogate w witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, magnez. Ma również działanie przeciwzapalne, zatem wspiera regenerację i pomaga przyspieszyć leczenie po urazach sportowców.

Poziomki
Garść poziomek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, stanowi również bogate źródło potasu.
Do jedzenia poziomek nie trzeba dzieci namawiać. Soczyste i słodkie dadzą orzeźwienie w letni, upalny dzień.

Kiwi
W 100 g tego owocu znajduje się 59 mg witaminy C. Ponadto kiwi jest źródłem witamin: B, E, K oraz żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku.
Ze względu na kwaskowaty smak, nie każde dziecko je uwielbia. W takim przypadku kiwi może stanowić dodatek do sałatek owocowych lub owocowych koktajli.

Kapusta czerwona
Czerwona kapusta jest skarbnicą wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. 100 g czerwonej kapusty zawiera tyle witaminy Ci, ile jest w 100 g cytryny.
Można ją jeść w sałatkach, duszoną, kiszoną. Natomiast sok z czerwonej kapusty działa przeciwzapalnie i łagodzi obrzęki.

Cytryna
Sok z cytryny jest od lat zalecany jako źródło witaminy C. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że ten żółty owoc zawiera także potasu, magnezu, sód, żelazo, a także witaminy z grupy B i E.