Dynia dla małego sportowca [3 przepisy]

Jesień to czas kolorowych liści, spacerów po lesie, zbierania kasztanów i jedzenia dyni. Maria Pabich (jakzdrowozyc.pl) przygotowała trzy zaskakujące przepisy na dyniowe potrawy, które niewątpliwie zasmakują każdemu dziecku.
Dynia Dynia fot. Shutterstock

Dlaczego warto jeść dynię

Zdrowotne właściwości dyni to wysoka zawartość witamin z grupy B (głównie B1, B2), witaminy PP oraz beta-karotenu, a także minerałów magnezu, fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu dynia chroni nas przed chorobami nowotworowymi i chorobami serca.

Dynie można kupić prawie w każdym sklepie, na ryneczku, a także wyhodować samodzielnie w ogródku. Dynie mają różne kształty i kolory. Poza kulinarnym zastosowaniem można je również użyć jako jesienną dekorację mieszkania.

W kuchni zastosowanie dyni może być bardzo różne. Bardzo prosto można przygotować puree z dyni, które później wykorzystuje się do innych potraw. Aby przygotować puree przecinam dynię na pół i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Gdy dynia będzie miękka wyjmuję ją i zostawiam do ostygnięcia. Następnie wyrzucam pestki, a miąższ wybieram łyżką i przekładam do miski. Miksuję końcówką blendera na jednolity i mus i gotowe. Tak przygotowane puree można zamrozić (wkładając je do foliowych woreczków) i wykorzystywać całą zimę.

W niektórych potrawach dynia nie jest głównym składnikiem, a jedynie dodatkiem zwiększającym wartość odżywczą potrawy. Właśnie od takich potraw polecam zaczynać podawanie dyni dzieciom, które nieszczególnie lubią smak dyni. Poniżej przepisy z dynią na śniadanie, obiad i deser. Większość dzieci (i dorosłych) nawet nie zauważy, że je dynię.

POLECAMY RÓWNIEŻ: Dyniowe słodkości [PRZEPISY]

Zdrowotne właściwości dyni to wysoka zawartość witamin z grupy B (głównie B1, B2), witaminy PP oraz beta-karotenu, a także minerałów magnezu, fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu dynia chroni nas przed chorobami nowotworowymi i chorobami serca.
Dynie można kupić prawie w każdym sklepie, na ryneczku, a także wyhodować samodzielnie w ogródku. Dynie mają różne kształty i kolory. Poza kulinarnym zastosowaniem można je również użyć jako jesienną dekorację mieszkania.
W kuchni zastosowanie dyni może być bardzo różne. Bardzo prosto można przygotować puree z dyni, które później wykorzystuje się do innych potraw. Aby przygotować puree przecinam dynię na pół i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Gdy dynia będzie miękka wyjmuję ją i zostawiam do ostygnięcia. Następnie wyrzucam pestki, a miąższ wybieram łyżką i przekładam do miski. Miksuję końcówką blendera na jednolity i mus i gotowe. Tak przygotowane puree można zamrozić (wkładając je do foliowych woreczków) i wykorzystywać całą zimę.
W niektórych potrawach dynia nie jest głównym składnikiem, a jedynie dodatkiem zwiększającym wartość odżywczą potrawy. Właśnie od takich potraw polecam zaczynać podawanie dyni dzieciom, które nieszczególnie lubią smak dyni. Poniżej przepisy z dynią na śniadanie, obiad i deser. Większość dzieci (i dorosłych) nawet nie zauważy, że je dynię.
Zdjęcie BergHOFF SIMPSONS LISA POJEMNIK ŚNIADANIOWY 1500201 Zdjęcie Pojemnik Śniadaniowy 06,7208 Zdjęcie Real Madryt Zestaw Śniadaniowy 170584 drużyna seria II
BergHOFF SIMPSONS LISA POJE... Pojemnik Śniadaniowy 06,7208 Real Madryt Zestaw Śniadani...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placki z dyni Placki z dyni jakzdrowozyc.pl

Dyniowe placuszki śniadaniowe

Puree z dyni w tych placuszkach sprawia, że są one mięciutkie i puszyste. Polecam podawać placki z domowymi powidłami zamiast posypywać je cukrem.

Składniki:

1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej lub gryczanej)

1  i 1/2 kubka puree z dyni

1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)

1/2 szklanki wody (lub mniej, w zależności od gęstości puree)

1 łyżeczka sody

1 łyżka oleju

1 duże jabłko lub 2 małe

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj suche składniki (mąki i sodę).

2. Dodaj mokre (mleko, olej, wodę i puree z dyni), ponownie wymieszaj.

3. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko.4. Placki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.

POLECAMY: Poznaj właściwości kaszy jaglanej [PRZEPISY DLA DZIECI]

Puree z dyni w tych placuszkach sprawia, że są one mięciutkie i puszyste. Polecam podawać placki z domowymi powidłami zamiast posypywać je cukrem.
Składniki:
? 1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej lub gryczanej)
? 1  i 1/2 kubka puree z dyni
? 1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)
? 1/2 szklanki wody (lub mniej, w zależności od gęstości puree)
? 1 łyżeczka sody
? 1 łyżka oleju
? 1 duże jabłko lub 2 małe
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj suche składniki (mąki i sodę).
2. Dodaj mokre (mleko, olej, wodę i puree z dyni), ponownie wymieszaj.
3. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko.
4. Placki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.
Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6689 Zdjęcie Skeppschult Patelnia 0019 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Patelnia CAMRY CR 6689 Skeppschult Patelnia 0019 Tefal Patelnia A1960782
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron z sosem z dyni Makaron z sosem z dyni jakzdrowozyc.pl

Makaron z sosem pomidorowo-dyniowym i fasolką

Większość dzieci uwielbia makaron, moja córka także. Dlatego staram się aby potrawy z makaronem były jak najbardziej wartościowe. Do sosu pomidorowego dodaję dynię, a do całej potrawy fasolę, która jest źródłem białka. Na talerzu posypuję wszystko pestkami dyni i natką pietruszki.

Składniki:

1 cebula

1 marchewka

kawałek dyni wielkości dłoni

karton przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju

1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz

400g ugotowanego makaronu

1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś

Wykonanie:

W garnku rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Dolej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotuj.Zmiksuj całość na gładki, gęsty sos.W dużym garnku wymieszaj sos z makaronem i fasolą.

Większość dzieci uwielbia makaron, moja córka także. Dlatego staram się aby potrawy z makaronem były jak najbardziej wartościowe. Do sosu pomidorowego dodaję dynię, a do całej potrawy fasolę, która jest źródłem białka. Na talerzu posypuję wszystko pestkami dyni i natką pietruszki.
Składniki:
? 1 cebula
? 1 marchewka
? kawałek dyni wielkości dłoni
? karton przecieru pomidorowego
? 2 łyżki oleju
? 1 łyżka ziół prowansalskich
? sól, pieprz
? 400g ugotowanego makaronu
? 1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś
Wykonanie:
W garnku rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Dolej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotuj.
Zmiksuj całość na gładki, gęsty sos.
W dużym garnku wymieszaj sos z makaronem i fasolą.

POLECAMY: Czy wiesz, ile cukru zjada Twoje dziecko?

Zdjęcie Done By Deer Contour Talerzyk Zdjęcie Talerzyk dziecięcy pirat (5852) Zdjęcie Zak! Myszka Mickey Talerzyk dla dziecka MMLW-0351
Done By Deer Contour Talerzyk Talerzyk dziecięcy pirat (5... Zak! Myszka Mickey Talerzyk...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Koktajl z dyni Koktajl z dyni jakzdrowozyc.pl

Koktajl z puree z dyni

Koktajl z dyni może służyć jako deser. Jest słodki, gęsty, kremowy i ma piękny słoneczny kolor.

Składniki:

1 szklanka puree z dyni

1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)

1 banan

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżeczka miodu (więcej lub wcale w zależności od upodobania)

Wykonanie:

Składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Możesz zrobić koktajl bardziej lub mniej gęsty dodając inną ilość mleka.

O autorce:

Maria Pabich jakzdrowozyc.pl: ekspert dietetyki, mama przedszkolaka. Specjalizuje się głównie w temacie dietetyki dla dzieci i sportowców. Od 20 lat trenuje biegi na orientację, w 2013 roku reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Finlandii. Pracuje w Uczniowskim Klubie Sportowym jako trener i wychowawca, prowadząc treningi i organizując wakacyjne obozy.

POLECAMY: Zdrowe desery z kaszy jaglanej [PRZEPISY DLA DZIECI]

Koktajl z dyni może służyć jako deser. Jest słodki, gęsty, kremowy i ma piękny słoneczny kolor.
Składniki:
? 1 szklanka puree z dyni
? 1 szklanka mleka (u mnie mleko roślinne)
? 1 banan
? 1 łyżeczka cynamonu
? 2 łyżki siemienia lnianego
? 1 łyżeczka miodu (więcej lub wcale w zależności od upodobania)
Wykonanie:
Składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Możesz zrobić koktajl bardziej lub mniej gęsty dodając inną ilość mleka.
Zdjęcie Blender MQ 787 GOURMET Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3322 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4366
Blender MQ 787 GOURMET Blender SENCOR SHB 3322 Blender SENCOR SHB 4366
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Copyright © Agora SA