Anna Dziedzic - trenerka, dietetyczka, mama dwóch dziewczynek. Autorka programu Be Fit Mom.
Prawidłowy rozwój dziecka w głównej mierze zależy od właściwej diety, która jest urozmaicona i dostarcza istotnych składników odżywczych.
Pamiętaj, aby:
- zapewnić odpowiednią liczbę posiłków w ciągu dnia
- posiłki podawaj dziecku regularnie, o stałych porach
- wielkość porcji musi być dostosowana jest do wieku dziecka.
- dostarczaj organizmowi ilości energii, która pokrywa zapotrzebowania dziecka (ilość kalorii uzależniona jest od wieku dziecka i jego aktywności). Dziecko, które cały czas się rozwija i rośnie potrzebuje około 1400 - 1700 kcal.
- każdy posiłek powinien się składać z białka około 12%, tłuszczy 30% i 60% węglowodanów.
Dbając o odpowiednie żywienie dziecka zapewniamy mu nie tylko prawidłowy rozwój fizyczny ale i także umysłowy. Dzieci w okresie dorastania swoją energię użytkują na bieganie, skakanie, ale przede wszystkim spalają dużo kalorii podczas nauki - pamiętajmy o tym.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA DZIECI:
- oprócz białego pieczywa wdrażaj dziecku pieczywo ciemne razowe, graham, produkty z mąki orkiszowej oraz makarony pełnoziarniste i kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak), kasze jaglaną.
- dla dzieci w wieku przedszkolnym zaleca się spożycie chleba ciemnego 2-3 razy dziennie oraz kasz i makaronów 1 x dziennie.
- płatki słodkie śniadaniowe zastąp domowymi musli, płatkami górskimi przygotowując różnego rodzaju owsianki na słodko (używaj do słodzenia owoców surowych, suszonych)
Węglowodany złożone zapewniają odpowiednią podaż energii w diecie, uwalniają się powoli, dzieci nie odczuwają senności, mają więcej siły i energii. Są źródłem witamin z grupy B wspomagający układ nerwowy oraz składników mineralnych (fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan, siarka) no i oczywiście błonnika pokarmowego.
W mniejszych ilościach podawaj dziecku produkty przetworzone czyli pieczywo pszenne, makarony pszenne czy płatki tj. kukurydziane, pszenne o różnych kształtach i smakach z dużą ilością cukru.Należy unikać słodyczy sklepowych, zastąp je domowymi ciasteczkami, wypiekamiPolecam wdrażać warzywa i owoce dziecku od samego początku czyli pierwsze już po 5 miesiącu życia, gdyż dostarczają różnych witamin (zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego) i składników mineralnych (m.in. potas, magnez, żelazo, wapń) oraz naturalnych przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego.
Zaleca się aby dziecko spożywało owoce i warzywa minimum 2 razy dziennie. Staraj się aby warzywa gościły podczas każdego posiłku jako dodatek, a owoce traktuj jako posiłek 1 z 5 głównych ze względu na dużą zawartość cukru
Mleko i przetwory mleczne są istotnym składnikiem diety zarówno przedszkolaka jak i młodzieży szkolnej. Produkty mleczne dostarczają wartościowego białka, tłuszczu oraz witamin (A, D, witaminę B2) i niezbędnego do budowy kości i zębów wapnia. Do typowych produktów mlecznych zaliczamy oczywiście mleko, ale także napoje mleczne tj. jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, sery twarogowe, sery podpuszczkowe (żółte: dzienna porcja to 1 plasterek ze względu na dużą zawartość między innymi soli). Dzienne zapotrzebowanie nabiału to około 500 - 700ml dla dziecka w wieku przedszkolnym.
Mięso, ryby, jaja i nasiona strączkowe (białko roślinne) dostarczają naszym dzieciom białko, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E, K (jaja), żelaza, cynku oraz jodu (ryby). Zalecane jest chude, wysokogatunkowe mięso i wędliny, a z ryb - tłuste morskie (makrela) będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród zalecanych mięs jest wymieniane także mięso czerwone, czyli wołowina, cielęcina oraz wieprzowina i jagnięcina.
Najistotniejsze jest, aby to było chude mięso i nie zawierało tzw. tłuszczu ukrytego. Zaleca się spożywanie mięsa i ryb gotowanych lub pieczonych w foliach, naczyniach żaroodpornych bez dodatku tłuszczu.Ryby powinny być spożywane nawet 1 x dziennie 5 x w tygodniu, natomiast jaja w diecie dziecka powinny być dostarczane także kilka razy w tygodniu, dostarczają białka i składniki mineralne (żelazo, cynk, wit A, E i z grupy B).
Przygotowując rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek, soja, należy zwrócić uwagę na odpowiednią obróbkę kulinarną tych nasion, która nie tylko poprawi ich strawność, ale również zmniejszy zawartość substancji wzdymających oraz anty-odżywczych tj. tioglikozydy, które m.in. zmniejszają przyswajanie jodu. Nasiona strączkowe dostarczają białka, witamin i składników mineralnych oraz zawierają błonnik pokarmowy usprawniający pracę jelit.
Należy pamiętać, że nadmierna ilość tłuszczy już w wieku dziecięcym grozi otyłością a także odkładaniem lipidów w świetle ścian naczyń krwionośnych. W diecie dziecka należy uwzględnić tłuszcze zwierzęce i roślinne, z wyraźnym akcentem na roślinne. Do smarowania pieczywa polecane jest naturalne masło (ok.2-3 łyżeczek) zawierające witamina A i D.
Jako dodatek do potraw - oleje roślinne tj. olej rzepakowy czy oliwa z oliwek - bogate w kwasy nienasycone i omega 3 - maksymalnie 1-2 łyżeczki.Należy wyeliminować z diety dziecka utwardzone tłuszcze roślinne: margaryny twarde, produkty wytwarzane z ich dodatkiem np. pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie i czekoladowe, a także utwardzone tłuszcze do smażenia oraz znienawidzone przez dietetyków, a ukochane przez dzieci dania typu fast food.
Na pierwszym miejscu powinniśmy stawiać wodę źródlaną i mineralną, a także owocowe herbatki bez dodatku cukru, wodę z domowymi sokami, soki naturalne z owoców, soki warzywno- owocowe lub domowe kakao. Należy ograniczyć w diecie dziecka sól, która może prowadzić do nadciśnienia i miażdżycy. Zastąp ją ziołami świeżymi i suszonymi.
Podawaj dziecku 4-5 posiłki dziennie, w odstępach 3 godzin:
- śniadanie
- drugie śniadanie
- obiad
- podwieczorek
- kolację
Dzięki regularnym posiłkom twoje dziecko będzie w znakomitej formie psychicznej i fizycznej, utrzyma stały poziom glukozy we krwi.Jeżeli Twoje dziecko czegoś nie lubi, stawia opory przed zjedzeniem całego 2 daniowego obiadu to rozbij go na 2 osobne: zupę i 2 danie w odstępstwie co 3h. Jeżeli ma problemy ze zjedzeniem 2 dania spróbuj podawać mu osobno warzywa z węglowodanami lub warzywa z mięsem/rybom.
Zachęcaj dziecko do kosztowania nowych potraw, dań, np. przy okazji zorganizowanych, domowych, rodzinnych pikników na dywanie. Podczas pikniku rozmawiamy i sięgamy do talerza. Dzieci obserwują nas, naśladują i również kosztują przygotowanych przysmaków.
Swoich dziewczynek nie namawiam do niczego, a sięgają po smakołyki częściej niż my!
Składniki:
4 łyżki płatków górskich
szklanka mleka
4 daktyle
cynamon
Przygotowanie:
Płatki ugotować na wodzie. Gdy woda odparuje, dodać mleko. Daktyle pokroić i wrzucić do owsianki. Wymieszać, całość i posypać cynamonem.
Przepis na domową tortillę z kurczakiem
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: mąka orkiszowa + jajko + woda + odrobina soli - konsystencja taka jak na ciasto naleśnikowe.
Smażymy placki na małym ogniu, kroimy następujące produkty: mozzarella, pomidor, ogórek zielony.
Sos: pomidorki koktajlowe przesmażyć na cebulce i wodzie, dodać sól, jogurt naturalny i całość zmiksować.