Migdały idealną przekąską dla małego sportowca [PRZEPISY DLA DZIECI]

Migdały poprawiają wydolność mięśni, zdolność uczenia się, a do tego są na tyle smaczne, że trudno obok nich przejść obojętnie. Poznaj dwa wspaniałe przepisy na migdałowe przekąski.
Migdały Migdały Fot. Shutterstock

Właściwości migdałów

Migdały stanowią pyszną i zdrową przekąskę, nadającą się o każdej porze dnia. W szczególności skorzystają z niej uczniowie i sportowcy!

Stanowią fantastyczne źródło białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Mają wysoką zawartość argiminy - aminokwasu poprawiającego wydolność mięśni.

Z racji na dużą zawartość witamin z grupy B, witaminy PP i potasu, migdały wspomagają koncentrację, niwelują problemy z pamięcią. Stanowią także doskonałe źródło wapnia, który jest budulcem kości i zębów.

POLECAMY: Domowy chleb, muesli, batoniki? To proste! [PRZEPISY DLA DZIECI]

Zdjęcie Sebra Pudełko śniadaniowe (240043_92) Zdjęcie Sigikid Pudełko śniadaniowe Bandidoleros Zdjęcie Skip Hop Pudełko śniadaniowe Sowa 252475
Sebra Pudełko śniadaniowe (... Sigikid Pudełko śniadaniowe... Skip Hop Pudełko śniadaniow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
mleka roślinne mleka roślinne Fot. Shutterstock

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to świetna alternatywa dla mleka zwierzęcego. W gruncie rzeczy nie jest trudne do przygotowania, a domowej roboty produkt jest dużo tańszy od tego, po który sięgamy w sklepie.

Składniki:

1 szklanka migdałów

4 szklanki wody

Przygotowanie:

Zalewamy migdały wodą ( i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić je na całą noc). Płuczemy, po czym obieramy ze skórki.

Zalewamy migdały czterema szklankami wody, miksujemy. Po uzyskaniu stosunkowo gładkiej konsystencji przygotowujemy miskę oraz ściereczkę lub gazę. Materiał kładziemy na misce i przymocowujemy go gumką. Wlewając płyn do miski przez materiał, odcedzamy grudki. W ten sposób otrzymujemy gładkie, płynne mleko migdałowe.

Ściereczkę dokładnie wyciskamy. Nie wyrzucamy masy orzechowej, która została na materiale. Możemy wykorzystać ją np. przyrządzenia twarogu z migdałów

ZOBACZ: Przepis na twaróg z migdałów

Zalewamy migdały wodą ( i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić je na całą noc). Płuczemy, po czym obieramy ze skórki.
Zalewamy migdały czterema szklankami wody, miksujemy. Po uzyskaniu stosunkowo gładkiej konsystencji przygotowujemy miskę oraz ściereczkę lub gazę. Materiał kładziemy na misce i przymocowujemy go gumką. Wlewając płyn do miski przez materiał, odcedzamy grudki. W ten sposób otrzymujemy gładkie, płynne mleko migdałowe.
Zdjęcie Blender Ariete maxi 1827 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165 Zdjęcie Blender Vitamix TNC 5200
Blender Ariete maxi 1827 Blender Bosch MSM 87165 Blender Vitamix TNC 5200
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Twaróg z kwaśnego mleka Twaróg z kwaśnego mleka Fot. Natalia Nowak-Bratek

Twarożek z migdałów

Składniki:

1/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego)

sól, pieprz do smaku

posiekany szczypiorek

1 łyżka soku z cytryny

Migdały moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić je na całą noc). Płuczemy, obieramy ze skórki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy.

Taki twaróg możemy wykorzystać jako pasta kanapkowa. Wspaniale smakuje również na słodko: wystarczy dodać owoce, trochę cukru lub miodu i gotowe!

POLECAMY: Czy nabiał jest zdrowy dla dzieci?

Zdjęcie Done By Deer Talerz z Przegródkami 10405 Zdjęcie Skip Hop Talerz Zoo Słoń 252157 Zdjęcie Talerz z przyssawką BabyOno 1020
Done By Deer Talerz z Przeg... Skip Hop Talerz Zoo Słoń 25... Talerz z przyssawką BabyOno...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info