Domowy chleb, musli i batoniki? To proste! [PRZEPISY DLA DZIECI]

Produkty zbożowe to źródło węglowodanów, wielu składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Niestety dostępne w sklepach wypieki oprócz ziaren i mąki posiadają także sztuczne dodatki. Nie jesteście na nie skazani! Anna Dziedzic, autorka programu Be Fit Mom dzieli się z nami przepisami na domowe, zbożowe przetwory.
Batoniki zbożowe to idealna przekąska dla aktywnego dziecka Batoniki zbożowe to idealna przekąska dla aktywnego dziecka Fitmom.pl

Batoniki zbożowe

Skadniki:

Muesli home -made (postaram sie dosłać lepsze zdjecie i bez napisu nasz-edu) ale moje fotografka starciła partnera, zginął w wypadku i nie dała rady na dysku poszukać.
Mam nadzieję ze w tym tyg dosle
Produkty:
- 0,5 kg płatków owsianych
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg migdałów
- 5 dkg słonecznika
- 5 dkg pestek z dyni
- 5 dkg żurawiny suszonej
Płatki wsypać  do miski, posiekać bakalie i wszystko razem wymieszać.
1/4 szklanki oleju podgrzać z 2 płaskimi łyżkami miodu. Wlać do miski z bakaliami i płatkami. Całość wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 150C do zarumienienia.
Chleb żytnio orkiszowy
1 kg mąki żytniej, 05 kg mąki orkiszowej, 3 łyżęczki soli, 1 szklanka ziaren słonecznika, 1 szklanka siemienia lnianego, 1 szklanka otrąb /nie błyskawicznych), 1 szklanka płatków / owsiane, jęczmienne lub inne - ale nie błyskawiczne/, 1,8 litra wody, zaczyn, 1 jajo- do smarowania chlebków w foremkach po wierzchu.
,
Przygotowanie
Wszystkie suche składnikin wsypać do misji, wymieszać drewnianą łyżką, dodać zachyn i wodę - wymieszać. Nakryć miskę ściereczką i odstawić na co najmniej 10 godzin / najlepiej przygotować wieczorem a rano piec/.
Następnie przed wyłożeniem do foremek odłożyć co najmniej 3 łyzki do słoiczka na zaczyn, resztę wyłożyć do foremek, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać którymś z ziarem. Piec w piekarniku w temp, 200-220 stopni około  1,5 godziny.
można po włożeniu do foremek powtykać do ciasta śliwki suszone. lub inne suszone owoce. Składniki:

1 szklanka płatków orkiszowych

1 szklanka otrębów gryczanych

20 g zmielonego lnu

1 szklanka bakalii (owoce suszone+orzechy)

3 łyżki miodu

1/4 kostki masła

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku, dolać miód. Posiekać orzechy i suszone owoce, wszystkie składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i rozłożyć równomiernie. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu pokroić tak, aby powstały zbożowe batoniki.

Zdjęcie Alessi Rondelek do fondue Mami Zdjęcie BROIL KING rondelek 19460 Zdjęcie Tescoma PRESIDENT RONDELEK 780262
Alessi Rondelek do fondue Mami BROIL KING rondelek 19460 Tescoma PRESIDENT RONDELEK ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Chleb domowej roboty jest bardzo prosty w przygotowaniu Chleb domowej roboty jest bardzo prosty w przygotowaniu Fitmom.pl

Chleb żytnio-orkiszowy

Składniki:

1 kg mąki żytniej

05 kg mąki orkiszowej

3 łyżeczki soli

1 szklanka ziaren słonecznika

1 szklanka siemienia lnianego

1 szklanka otrąb (nie błyskawicznych)

1 szklanka płatków: (w zależności od upodobań) owsianych, jęczmiennych lub innych (nie błyskawiczne)

1,8 litra wody

zaczyn

1 jajo - do smarowania chlebków w foremkach po wierzchu

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki, wsypać do miski, wymieszać. Dodać zaczyn i wodę - ponownie wymieszać. Nakryć miskę ściereczką i odstawić na co najmniej 10 godzin (najlepiej przygotować wieczorem a rano piec). Następnie przed wyłożeniem do foremek odłożyć co najmniej 3 łyzki do słoiczka na zaczyn, resztę wyłożyć do foremek, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w piekarniku w temp, 200-220 stopni około  1,5 godziny. Po włożeniu do foremek można powtykać do ciasta śliwki suszone lub inne suszone owoce.

PRZECZYTAJ: Poznaj super właściwości cukinii. Przepisy dla dzieci

Zdjęcie Lekue Duo Forma do pieczenia 24123224R Zdjęcie Silit Forma do pieczenia 637266 Zdjęcie Skeppshult Forma do pieczenia 0800-3
Lekue Duo Forma do pieczeni... Silit Forma do pieczenia 63... Skeppshult Forma do pieczen...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Musli ze sklepu zwykle ma w swoim składzie cukier oraz sztuczne dodatki Musli ze sklepu zwykle ma w swoim składzie cukier oraz sztuczne dodatki Ewa Lipinska

Domowe musli

Składniki:

0,5 kg płatków owsianych

5 dkg orzechów włoskich

5 dkg migdałów

5 dkg słonecznika

5 dkg pestek z dyni

5 dkg żurawiny suszonej

1/4 szklanki oleju

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Płatki wsypać  do miski, posiekać bakalie i wszystko razem wymieszać. Podgrzać olej wymieszany z miodem, wlać do miski z bakaliami i płatkami. Całość wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zarumienienia.

PRZECZYTAJ: Potrawy dla dzieci z kaszą jaglaną [PRZEPISY]

Zdjęcie A di Alessi Gianni AMDR06 P Zdjęcie Pasabahce Kremlin OPT6912 Zdjęcie THK Okrągły słoik kuchenny Kitchen 1,5l OPT4592
A di Alessi Gianni AMDR06 P Pasabahce Kremlin OPT6912 THK Okrągły słoik kuchenny ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Copyright © Agora SA