Szparagi to istne bogactwo składników odżywczych, a przy tym zawierają niewiele kalorii (18 na 100g). W związku z tym są doskonałe dla wszystkich: skorzystają z ich dobroczynnych właściwości osoby walczące z nadwagą, jak i sportowcy w każdym wieku, którzy potrzebują dużej dawki mocy w postaci witamin i minerałów.
W szparagach znajduje się wapń i fosfor odpowiadające za utrzymanie zdrowych kości, potas m. in. kontroluje skurcze i pracę mieśni. Ponadto są źródłem kwasu foliowego, który pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, asparaginę odpowiadającą za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu, glutationu wspomagającego odporność. Szparagi zawierają także witaminy C, E, beta karoten.
W Polsce najbardziej popularne są szparagi zielone i białe. Te ostatnie są twardsze i wymagają obierania co sprawia, że wytracamy w ten sposób część składników odżywczych.
Dzieci uwielbiają spaghetti! Nic w tym złego, bo makaronowe danie nie musi być źródłem tylko prostych węglowodanów i tłuszczy. Oto bardzo prosty i niewymagający czasu ani zaangażowania przepis na danie makaronowe.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty
szparagi zielone
ok. 100 g mleka kokosowego
kurkuma lub curry
pomidorki koktajlowe lub
Do gotującej wody wrzucamy szparagi, wyciągamy je po ok. 4-5 minutach. W drugim garnku gotujemy makaron. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło kokosowe, dodajemy kurkumę lub curry. Kroimy szparagi na kawałki i wrzucamy na patelnię, mieszamy z sosem. Podajemy z makaronem. Pomidorki koktajlowe kroimy wedle uznania i świeże dodajemy do potrawy.
Dla efektów wizualnych danie można udekorować listkiem bazylii.
Smacznego!
Przepis przygotowała Marta Babaczyk, autorka bloga Kuchnia Marty
Zdrowe, proste i sezonowe danie obiadowe! Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i lekkostrawny. Klasyka smaków, która zachwyci każdego!
Składniki na pieczonego łososia:
3 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
sól
pieprz grubo mielony
sok z ? cytryny
3 plasterki cytryny
kilka gałązek koperku
Składniki na szparagi:
600 g szparagów zielonych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Składniki na ryż:
200 g ryżu basmati (2 woreczki)
1 marchewka
1 łyżka masła
sól
2-3 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
Składniki na sos:
150 ml słodkiej śmietanki np. 30%
75 ml warzywnego bulionu
1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
sól
pieprz
opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie łososia:
Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Przygotowanie szaragów:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut.
Przygotowanie ryżu:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Przygotowanie sosu:
W rondelku doprowadzamy bulion do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i ewentualnie sos sojowy. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy tymianek.
Upieczonego łososia wyjmujemy z foli, podajemy ze szparagami, ryżem i sosem.
PRZECZYTAJ: Obiad na medal. PIECZONY KRÓLIK Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ