Raptem 150 g tego warzywa wystarczy, aby pokryć stuprocentowe zapotrzebowanie na witaminę C, dlatego spożywanie go jest zalecane szczególnie w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań oraz przy podejmowaniu dużego wysiłku fizycznego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chroni przed wirusami. Wspomaga pracę górnych dróg oddechowych.
Ponadto brukselka zawiera dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A, E, H i K oraz składniki mineralne: cynk, miedź, fosfor, mangan, żelazo, sód, wapń, magnez, potas, kwas foliowy.
Dorośli również skorzystają z dobroczynnych właściwości brukselki, która wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje zaparcia. Jest także produktem zalecanym w diecie przeciwnowotworowej.
100 g brukselki to raptem 42 kcal, co przy całym bogactwie wartości energetycznych stanowi maleńką bombę witaminą. Ponadto duża ilość błonnika sprawi, że po brukselkowym obiedzie nie będziemy czuć potrzeby podjadania.
Kuchnia dla dzieci | Zdrowa kuchnia dla dzieci | Zdrowa kuchnia dla dzieci |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Szybka surówka idealna na zimowe dni. Piękne kolory surówki rozweselają pochmurny dzień i dodają pozytywnej energii. Z użyciem blendera przygotowanie surówki zajmuje dosłownie minutkę.
Składniki:
- 7-10 brukselek
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Brukselki drobno kroimy (ja używam blendera z ostrzem S), jabłko i marchewkę trzemy na tarce. W misce mieszamy warzywa, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Gotowe!
Surowa brukselka smakuje bardzo podobnie do kapusty, zupełnie nie czuć charakterystycznego smaku, którego brukselka nabiera po ugotowaniu. Zastąpienie brukselką kapusty jest praktycznym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować mniejszą ilość surówki i nie mamy planów na dalsze wykorzystanie kapusty.
Przepis przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl
Dzieci gotują | Kuchnia | Zdrowe potrawy dla dzieci |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Kremowa, rozgrzewająca, pyszna, a dodatkowo łatwa do przygotowania. Idealna na chłodne dni.
Składniki:
- ok. 300 g brukselki
- bulion warzywny lub kostka rosołowa
- 1 cebula
- sól, pieprz, kurkuma
- 4 łyżki mleka kokosowego
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na patelni, dodajemy kurkumę. W tym czasie zagotowujemy bulion. Brukselkę myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy warzywo do garnka, gotujemy ok. 12-15 minut, aż brukselka stanie się miękka. Dorzucamy cebulę i mleko kokosowe. Całość miksujemy.
Aby zupa nie prezentowała się jako nudna, zielona masa, przyozdabiamy ją mlekiem kokosowym. Dobrze smakuje również z grzankami razowymi.
Smacznego!
HABA Naczynia Zestaw Magicz... | HABA Naczynia z melaminy Ne... | LUBIANA ROMA PSY Naczynia d... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |