Ciasto niezbyt słodkie, za to pełne owoców. W przepisie proponujemy jeżyny i mirabelki, ale nie trzeba bezwzględnie trzymać się receptury.
Potrzebujemy:
Na keksówkę 10x25cm:
Na maślankę roślinną:
Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na bok, aby się ścięło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy, starannie osuszamy, mirabelki drylujemy, kroimy na pół. Mieszamy ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę oraz ksylitol lub cukier/stewię. Osobno mieszamy olej z maślanką. Owoce wrzucamy do sypkich składników i mieszamy - okleją je, dzięki czemu nie opadną na dno. Wlewamy mokre składniki, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Posypujemy płatkami owsianymi, które lekko dociskamy. Pieczemy 35-40 minut aż do suchego patyczka. Studzimy w formie.
Babeczki otrębowe to solidna dawka energii w postaci węglowodanów.
Na 12 sztuk potrzebujemy:
Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Orzechy grubo siekamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffinek, natłuszczamy lub wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy mąkę z otrębami, proszkiem do pieczenia i grubo posiekanymi orzechami.W drugiej mieszamy mleko z miodem i puree oraz olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysokości ok. 3/4 foremek. Na cieście układamy połówkę śliwki, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy ok. 20-25 minut aż do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Pyszne, pełne owoców ciasto bez glutenu za to z grubą kruszonką. Proste w przygotowaniu, można je szybko upiec wieczorem i zjeść rano - zachowa świeżość. Można użyć mrożonych malin, bez rozmrażania. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, idealnie smakuje posmarowane domową konfiturą. Jeżeli chcecie podać je jako typowe ciasto dodajcie nieco więcej ksylitolu, ok. 80-100g.
Na keksówkę długości ok. 25 cm potrzebujemy:
Ciasto:
Kruszonka:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia.
W misce łączymy suche składniki: mąkę, skrobię, cynamon, proszek do pieczenia i ksylitol. W drugiej lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką jajka, dodajemy mleko i rozpuszczone masło, mieszamy.
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy a kostkę.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki rozcieramy dłońmi w misce aż utworzą mokre okruszki.
Mokre składniki ciasta wlewamy do suchych, wsypujemy jabłkową kostkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Wlewamy do keksówki, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy maliny, a na nie sypiemy kruszonkę.
Pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
Sernik jest ciężki i sycący, dość słodki, więc dobrze przełamuje go kwaskowaty rabarbar upieczony w małej ilości miodu. Jeżeli do zrobienia spodu użyjecie bezglutenowych ciasteczek całe ciasto nie będzie miało glutenu. Do masy dodałam laskę wanilii, aby nie była mdła - mielę ją w całości w młynku do kawy.
Na tortownicę o średnicy 22 cm potrzebujemy:
Na spód:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy na okruchy w blenderze, mieszamy z olejem. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy łyżką. Chłodzimy przez czas przygotowania masy.Kaszę parzymy, przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, około 20-30 minut. Jeżeli jest potrzeba uzupełniamy w trakcie płyn i/lub odcedzamy po ugotowaniu. Laskę wanilii mielimy w młynku do kawy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Kaszę mielimy porcjami w blenderze na gładką masę. Mikserem lub w robocie kuchennym mieszamy z cukrem, ksylitolem i wanilią. Przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy 90 minut.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika niżej niż sernik i pieczemy razem z sernikiem przez około 20 minut, wyjmujemy i studzimy. Sernik pieczemy dalej aż upłynie około 90 minut, a wbity patyczek będzie suchy.
Ciasto wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu, dekorujemy rabarbarem, podajemy.