Jan Błachowicz ze sporym awansem w rankingu! Po raz pierwszy jest tak wysoko

Jan Błachowicz po obronie pasa na gali UFC 259 awansował w rankingu P4P z czternastego na ósme miejsce. Duży awans zanotował też Marcin Tybura w rankingu wagi ciężkiej tej federacji, korzystając na odejściu Juniora dos Santosa i Alistaira Overeema.

W niedzielę Jan Błachowicz obronił pas kategorii półciężkiej w walce wieczoru z Israelem Adesanyą na gali UFC 259. Nie był on uważany za faworyta, ale ostatecznie wygrał na punkty. Wynik tego pojedynku znalazł odzwierciedlenie też w rankingu UFC P4P, który obejmuje najlepszych zawodników tej federacji bez podziału na kategorie wagowe.

Zobacz wideo Polak chce podbić UFC. „Byłem podwójnym mistrzem KSW. Teraz chcę to powtórzyć w UFC”

Ranking UFC. Awans Błachowicza w rankingu P4P, po raz pierwszy w czołowej dziesiątce

Przed walką z Israelem Adesanyą Jan Błachowicz zajmował 14. miejsce w rankingu UFC P4P. Wygrana z Adesanyą pozwoliła zawodnikowi z Cieszyna awansować do czołowej dziesiątki, konkretnie to na 8. miejsce. Z kolei Adesanya zanotował spadek o trzy pozycje i spadł z pozycji trzeciej na szóstą. Z jego spadku skorzystał Nigeryjczyk Kamaru Usman, Amerykanin Stipe Miocić i Australijczyk Aleksander Wołkanowski.

Spośród czołowej piętnastki rankingu UFC P4P Błachowicz awansował o największą liczbę pozycji – aż o sześć. Po raz pierwszy w karierze znalazł się też w czołowej dziesiątce. Wciąż w rankingu P4P prowadzi Chabib Nurmagomiedow przed Jonem Jonesem, który w sierpniu zeszłego roku zwakował pas wagi półciężkiej.

Ranking UFC. Awans Marcina Tybury o cztery pozycje

Z powodu zwolnienia Juniora dos Santosa i Alistaira Overeema z UFC doszło też do zmian w rankingu wagi ciężkiej. Na tym skorzystał Marcin Tybura, który w najnowszym notowaniu awansował z 15 na 11. miejsce. Najbliższy jego przeciwnik, Walt Harris, z kolei awansował do pierwszej dziesiątki i rankingu i zajmuje ósmą lokatę (wcześniej był jedenasty). Niezmiennie mistrzem i posiadaczem pasa w kategorii ciężkiej jest Stipe Miocić.

Więcej o: